Eurostat verilerine göre Hollanda’da her sekiz günde bir, 1 kadın cinayete kurban gitti ve ölen her on kadından altısının faili kadının kocası, erkek arkadaşı veya eski partneri çıktı. Buna rağmen kadın cinayeti anlamına gelen kadın cinayeti olarak adlandırılan “femicide” kelimesi toplum içinde halen bilinen bir kelime değil. 

Basında çok fazla yer bulmayan kadın cinayetleri haberlerine bakıldığında, durumun vahameti daha net görülüyor. Son olarak 24 Ocakta Utrecht’te 52 yaşında bir kadın eski eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Polis olayı aile içi bir anlaşmazlık olarak nitelendirdi. Aynı durum 21 Ocak günü Zwijndrecht’te 60 yaşında bir kadının ölümü ve 38 yaşındaki kızının yaralanması vakasında da yaşandı. Halen yakalanmayan zanlı, yaralanan kadının eski partneri çıktı. 

Her yıl 43 kadın hayatını kaybediyor
Merkezi İstatistik Bürosu’nun (CBS) yayınladığı son rakamlara göre geçtiğimiz yıllarda her yıl ortalama 43 kadın maruz kaldığı şiddet nedeniyle hayatını kaybetti. Bunların yarısından fazlası eşi veya eski eşi tarafından öldürüldü. Başka bir değişle 17 milyon nüfusa sahip Hollanda’da her 8 günde bir 1 kadın öldürülüyor.

2021 yılı rakamlarına bakıldığında 38 kadının cinayet veya adam öldürme kurbanı olduğu ve bu kadınların 23’ünün eşi veya eski partneri tarafından öldürüldüğü görülüyor. Zanlıların büyük çoğunluğu boşanmayı kabul etmeyen erkeklerden oluşuyor. 

Cinayet veya adam öldürme vakalarında kurban olan erkeklerin sadece yüzde 4’ünün eşi veya eski partneri tarafından hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Her 10 kadından 6’sı eşi veya partneri tarafından öldürüldü
Yine CBS rakamlarına göre; 2017 ile 2021 tarihleri arasında cinayet ve adam öldürme vakalarında hayatını kaybeden kadınlara ait polis dosyaları incelendiğinde, her 10 kadından yaklaşık 6'sının partneri veya eski partneri tarafından öldürüldüğü görüldü. 

Kurbanlar genellikle kendi evlerinde uğradıkları bıçaklı saldırı, uğradıkları fiziksel şiddet veya boğularak öldürüldü.

Femicide: Kadın cinayeti 
Kadın cinayeti olarak bilinen “femicide” kelimesini aslında net bir tanımı bulunmamakta. Kelime “Eşi veya eski partneri tarafından öldürülen kadınlar” olarak bilinse de Avrupa Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü (EIGE) daha geniş bir tanım kullanıyor. Ancak yapılan çalışmalara göre femicide kelimesi Hollanda’da henüz tam olarak tanınmıyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.