Merkezi İstatistik Bürosu (CBS)  tarafından bugün yapılan açıklamada, 16-25 yaş arası gençlerin yüzde 18'inin aile içi şiddete maruz kaldığı bildirildi. Bu da 350 binden fazla genç anlamına gelmekte. CBS, reşit olmayan gençlerin (16-18 yaş arası), yetişkin gençlere göre aile içi şiddet mağduru olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtiyor. 

CBS verilerine göre 18 yaş altı gençlerin yüzde 25’i, 18 yaş üstü gençlerin ise yüzde 15’i şiddete maruz kalıyor. Bu durum 18 yaş altı genç kızlarda ise yüzde 29’a kadar çıkıyor.

Aile içi şiddet hem fiziksel şiddeti hem de aile üyelerinin aşırı kontrolcü davranışlarını ve eski partner tarafından takip gibi diğer şiddet türlerini içeriyor. 

CBS, mağdurların çoğunun başlarına gelenler hakkında birileriyle konuştuğunu, ancak bunu polis veya Safe Home gibi kurumlara neredeyse hiç anlatmadığını yazıyor.

2022 yılındaki verilere göre yaklaşık her 10 gençten biri bir aile üyesi ya da akrabası tarafından fiziksel şiddete maruz kalmış. Bu genellikle vurma (yüzde 45) veya kolunu bükme, itme veya saç çekme (yüzde 45) şeklinde gerçekleşmiş. Boğma veya ateşli silahla yaralama gibi ciddi şiddet olayları ise en az görülen şiddet olayları.

Her 10 gençten biri ayrıca küçümsenmiş, korkutulmuş veya sürekli izlenmiş olduğunu belirtiyor. Eski bir partneri olan gençlerin yüzde 5'i takip edilme olayına maruz kaldığını söylüyor.

Tekrarlanan istismar
Fiziksel şiddet mağduru gençler arasında her sekiz kişiden biri (yüzde 13) bunun sürekli olarak ayda en az bir kez gerçekleştiğini bildiriyor. Takip edilme küçümsenme gibi olaylar tekrarlanan şiddetin içinde yer alıyor.

Aile içi şiddet mağduru gençlerin çoğu çocukken de bu durumla karşı karşıya kalan çocuklar. Her 10 kişiden yaklaşık dördü,  12 yaşından önce, genellikle bir kardeş tarafından fiziksel şiddete maruz kaldığını söylemekte. Her 10 kişiden üçü ise daha küçük yaşlarda, ebeveynlerinin aşırı kontrolcü zorlamalarına maruz kalmış.

CBS tarafından açıklanan rakamlar, kurum ve Bilimsel Araştırma ve Dokümantasyon Merkezi (WODC) tarafından 2022 yılında “aile içi şiddet ve cinsel aşırılık içeren davranışlar” üzerine yapılan ve 2 bin gencin katıldığı bir ankete dayanmakta. 

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Karolina Grabowska - Pexels.com

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş