Hollanda’da ilk kez bir Yoksulluk Politikası bakanlığı kuruldu. Bu bakanlık sayesinde ülkedeki yoksullukla mücadele kapsamında çeşitli faaliyetler yürütülecek.

Hükümetin yoksulluğu ve sonuçlarını azaltmak için almak istediği önlemlerden biri de çocukların tekrar diş hekimine gitmelerini teşvik etmek.

Yoksulluk politikası Bakanı Carola Schouten Hollanda’da 18 yaşına kadar ağız bakımı ücretsiz olmasına rağmen her beş çocuktan birinin diş hekimine hiç gitmediği ortaya çıkmasıyla harekete geçti.

Konu ile ilgili olarak AD gazetesine bir röportaj veren Bakan Schouten, dar gelirli ailelerin çocuklarını bu tür bir bakımdan faydalanmaya teşvik etmek amacıyla, ‘Okul dişçileri’ uygulamasının yeniden yürürlüğe girmesini istediğini dile getirdi.

Geçen Mayıs ayında her on Hollandalıdan birinin iki yıl veya daha uzun süredir diş hekimine gitmediği açıklandı. Bu kişilerin bir kısmı dişçi koltuğuna oturmaktan korkanlardan oluşsa da bir kısmı sadece gelen yüksek dişçi faturaları nedeniyle diş hekimine gitmediğini belirtiyor.

Bakan Schputen gazeteye verdiği röportajda, “Parası yetmediği için artık dişçiye gitmeyen insanlar var. Dişçiden değil, dişçinin faturasından korkuyorlar. Çocukları da dişçiye gitmiyor.” şeklinde ifade kullandı.

Özellikle dişçiye gidemeyen çocukların ileriki yaşlarda daha büyük problemlerle karşılaşma riskinin büyük olduğunu belirten Bakan Schouten, ‘çürük dişlerin yalnızca sağlığı etkilemekle kalmayıp, aynı zamanda kişinin daha az özgüvene ve hatta utanmasına neden olduğuna dikkat çekti. Bakan genç yaşlarda kontrol edilmeyen dişlerin ileriki yaşlarda büyük maliyetli sorunlara da yol açabileceğini belirtti.

Bakan Schouten geçmişte tüm sınıfının okul dişçisine gönderildiğini, bu sayede çocuklar arasında ‘damgalanma’ riskinin olmadığını belirtirken, nasıl bir düzenleme yapılacağının daha sonra karar verileceğini belirtti ve “Ancak bu; çocukların daha sonra çürük dişler yüzünden korku ya da utanç duymadığı anlamına geliyorsa, buna değer.” dedi.

Schouten, dişçi ziyaretlerini teşvik etmenin yanı sıra, gelir düzeyinin artırılması için de önlemler almaya devam edileceğini belirtti. 

Bilindiği üzere gelecek yıldan itibaren asgari ücret üç kademede yüzde 7,5 artacak, buna bağlı olarak sosyal ödeneklerde de artış sağlanacak.

Foto: Quang Tri NGUYEN - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın