Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) tarafından her yıl yayınlanan “Entegrasyon ve Birlikte Yaşam” raporuna göre, Hollanda’da yetişen ikinci nesil Türk ve Faslı geçler arasında üniversite öncesi Yüksek Düzey Ortaöğretim (havo) ve Lise düzeyinde Üniversiteye Hazırlık Eğitimi (vwo) okullarına giden gençlerin sayısı artıyor. 

1988-1991 yılları arasında Hollanda'da doğan gençlerin 15 yaş ile 28 yaşları arasındaki eğitim seviyelerinin incelendiği CBS raporunda, gençlerin okul kariyerlerinin nasıl ilerlediği araştırıldı. CBS rapor için üçüncü sınıf havo ve vwo öğrencilerini inceledi. 

Araştırmada 720 binin üzerinde gencin durumunun incelendiğini aktaran CBS, bu gruptaki gençlerin yüzde 16’sının bir veya her iki ebeveyninin yurtdışında doğanlardan oluştuğunu belirtiyor.

Geçen yıl üçüncü sınıfta okuyan, anne ve babası gibi kendisi de Hollanda doğumlu gençlerin yarısından biraz fazlası şuanda havo veya vwo’ya gidiyor. Aile kökeni yurtdışından gelen gençler arasında bu oran yüzde 35 civarında. 

Yaklaşık on yıl önce Türk ve Faslı gençler arasında havo ve vwo eğitimi alanların sayısı yüzde 22 civarındaydı. 

CBS özellikle vwo ve havo eğitimi alan ikinci nesil Türk ve Faslı gençlerin sayısının diğer göçmen ailelerin çocuklarına göre çok daha hızlı arttığını belirtiyor. CBS raporuna göre Afgan veya İran kökenli öğrencilerden havo veya vwo'ya devam edenlerin oranı ortalamanın üzerinde seyrederken, Hollanda-Karayipleri kökenine sahip gençlerin sayısında düşüş yaşanıyor.

Kız ile erkek öğrenciler arasında ciddi farklar var
Raporda dikkat çeken bir başka nokta Hollanda, Türk veya Faslı olmasına bakılmaksızın, havo veya vwo okullarına devam eden kız öğrencilerin sayısının erkeklere göre daha fazla olması. Ancak bu fark Türk ve Faslı gençlerde daha bariz bir şekilde görülüyor.

Bu gençlerin eğitim kariyerlerine bakıldığında ikinci nesil Türk gençleri arasında kızların yüzde 43’ünün erkeklerin yüzde 33’ünün havo veya vwo’ya gittiği görülüyor. Faslı gençler arasında bu oran sırasıyla  yüzde 45 ve yüzde 33 olarak görülüyor.

Hollanda’da 2,6 milyon göçmen kökenli vatandaş yaşıyor
CBS’e göre Hollanda'daki 17,6 milyon insanın 2,6 milyonu göçmen kökenli. Başka bir değişle Hollanda dışında doğan insanlar. Bunun dışında Hollanda’da doğan yaklaşık 2 milyon kişinin en az bir ebeveyni Hollanda dışında doğmuş. Kurum verilerine göre toplumun yüzde 26’sı göçmen kökenli vatandaşlardan oluşmakta.

©Sonhaber.eu
Foto: Green Chameleon - Unsplash

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.