Hollanda’da herkesin sağlık sigortası yaptırma zorunluluğu bulunmakta. Vatandaşlar kendi bütçelerine göre sağlık sigorta paketi seçebiliyor ve seçeceği pakete göre değişen özelliklerde, ücretsiz tedavi imkanı elde ediyor. Ancak kişi; sigorta paketinin karşılamadığı durumlarda kendi cebinden ödemek zorunda. Peki, sağlık sigortası bir tıbbi işlemi tam olarak karşılamadığında, hastane hastayı önceden uyarmalı mı? İşte bu sorunun cevabı Oost Brabant mahkemesinin verdiği kararla daha net ortaya çıktı: Sorumluluk hastanın.

Den Bosch'taki Jeroen Bosch Hastanesi, ameliyatı gerçekleştirilen bir hastaya 29 Kasım 2021’de 1638,29 euroluk fatura gönderdi. Ancak faturayı alan kadın, hastanenin kendisini önceden bilgilendirmediği gerekçesi ile istenilen miktarı ödemedi. Aradan geçen uzun sürede tahsilat bürosu aracılığıyla da faturayı tahsil edemeyen hastane, en son çare olarak mahkemeye başvurdu.

Mahkeme tutanaklarından anlaşıldığı üzere, kadın hastanın Zekur Sigorta şirketi üzerinden, temel sağlık sigortası var. Ancak Zekur şirketi ile Jeroen Bosch Hastanesi arasında bir sağlık anlaşması bulunmuyor. Bu nedenle gerçekleşen tedavi sonrasında kadına 1638,29 euroluk bir fatura gönderiliyor.

Kadının iddiası: Hastane bilgilendirmeliydi
Kadın ameliyat öncesi yapılan görüşmelerde hastanenin kendisine ait gerekli sigorta bilgilerine sahip olduğu halde, kendisini uyarmadığını belirtiyor. Kadına göre hastane Zekur ile anlaşması olmadığını zaten biliyordu ve ameliyat öncesi kendisine olası çıkabilecek fatura için yazılı olarak fiyat teklifinde bulunulmadı. Kadın Eğer böyle bir fatura ödeyeceği söylenmiş olsaydı başka bir hastanede tedavi olmayı tercih edeceğini belirtiyor.

Hastanenin iddiası: Fatura gönderileceğini bilmesi gerekir
Hastane ise hastaların tedavi için sigortalı olup olmadıklarını veya sigortalarının neyi karşıladığını kendilerinin öğrenmesi gerektiğini savunuyor. Jeroen Bosch Hastanesi sözü edilen hastanın daha önce de hastanede tedavi gördüğünü ve bu tedavilerinde kendisine gönderilen faturaları ödediğini de belirtiyor.

Mahkeme son noktayı koydu: Sorumluluk hastanın
Geçtiğimiz hafta görülen mahkemede hakim “sağlık sigortası bir tıbbi işlemi tam olarak karşılamadığında, hastane hastayı önceden uyarmalı mı?” sorusuna son noktayı koydu. Mahkemenin verdiği karara göre; sigorta şirketi tedaviyi karşılamıyorsa, hastanenin hastayı çıkacak fatura için önceden uyarması gerekmez. Bunu bilmek hastanın kendi sorumluluğundadır.

Bu anlamda hastanenin iddiasını kabul eden ve yerinde olduğuna karar veren mahkeme, bir sağlık kuruluşuna başvurulduğunda, tıbbi olarak neler yapılacağına karar verildiğini ancak hastaların kendi sigortalarının içeriği hakkındaki bilgiye sahip olması gerektiğine hükmetti. 

Mahkeme kararında “Yapılan bir işlemin kişiye geri ödenip ödenmeyeceği konusu hastanın kendi sorumluluğundadır” şeklinde ifade yer aldı.

Oost Brabant mahkemesi hakkında dava açılan kadının Jeroen Bosch Hastanesinin 1638,29 euroluk faturasını ödemesine karar verdi. Bunun dışında kadın 300 euroluk tahsilat masrafı ve 868,74 euroluk yasal prosedür masrafını da ödemek zorunda.
© Sonhaber.eu

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.