Hollanda Sağlık Otoritesi NZa sağlık hizmeti veren bazı kuruluş ve merkezlerin hastalardan haksız yere ekstra ücret talep ettiğini belirterek konunun araştırıldığını açıkladı.

NZa açıklamasında son dönemde sağlık hizmeti veren kurumların hastalardan normal tarifenin üzerinde para talebinde bulunduğuna dair çok sayıda ihbar alındığı belirtildi. 

Konunun araştırıldığını açıklayan NZa, ek ücret talebinin yasak olduğunu belirterek, hakkında ihbar bulunan kurumların incelendiğini, gerekli olması halinde önce bu kurumlara ihtar gönderileceğini, durumun devam etmesi halinde de para cezası kesileceğini belirtti.

Konuya ilişkin Telegraaf gazetesinde yer alan haberde, sözü edilen ek ödemelerin genellikle nakit olarak hastalar veya müşterilerden talep edildiği ve ödenen küçük meblağlardan bahsedildiği belirtildi. Ancak bu durum tüm sağlık kurumlarının uyması gereken Sağlık Hizmetleri Piyasası Düzenleme Yasası’na aykırı ve suç teşkil ediyor. 

NZa kendisine ulaşan ihbarların fizyoterapi ve ruh sağlığı hizmetleri de dahil olmak üzere çeşitli sağlık sektörlerindeki kurumları ilgilendirdiğini belirtti.

Sözü edilen kurumların sağlık sigortasından aldığı ücretleri yeterli derecede görmediği için hasta veya müşterisinden ek ücret talep ettiği ve alınan bu ücretleri örneğin artan kira, enerji ve personel giderlerini karşılamak için kullandığı tahmin ediliyor.

Sağlık kurumlarının sigorta şirketlerine gönderdiği faturada bu tür giderleri belirtebileceğini açıklayan NZa Denetimcisi Engelien Boven, sigorta şirketlerinin de ödeme esnasında bunu göz önünde bulundurduğunu belirtti. 

Sağlık Bakanı Ernst Kuipers da sağlık hizmeti veren kurumların hastalardan ek ücret talep edemeyeceğini, bu durumun hastalara çok açık bir şekilde anlatılması gerektiğini belirtti. Kuipers sağlık kurumlarının tedavide ek ücret talep etmesi gerekiyorsa bunu sağlık sigortası şirketi ile yaptıkları görüşmede gündeme getirmeleri gerektiğine vurgu yaptı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.