Yaklaşık iki yıl önce Rotterdam’da gerçekleşen bir tutuklama vakası ile ilgili görülen davada hakim, iki polis memurunun düzenlediği raporun gerçekleri yansıtmadığına ve olayda asıl mağdurum Türk garaj sahibi Atik Samur olduğuna hükmetti. 

Geçtiğimiz hafta Rotterdam mahkemesinde görülen ve bu hafta kamuoyu ile paylaşılan davada, Haziran 2020 tarihinde gerçekleşen tutuklamaya ait video görüntülerinde, polisin garaj sahibini tartaklayarak kafa attığının net bir şekilde görüldüğü, ancak bu videonun polis tutanağına eklenmediği ortaya çıktı.

SonHaber’e görülen dava ile ilgili açıklama yapan uzman ceza avukatı Erdal Kaya, polis raporlarının her zaman doğruyu yansıtmadığı şüphesinin doğru olduğunun bu kararla ispatlandığını söyledi. Kaya “Hakimler polis raporlarının tartışmaya açmayı ve raporun içeriğin tartışmaya açık olduğunu kabul etmiyorlar. Bu karar kanımca bu polis raporlarının ve dolaysıyla polisin söylediğinin kati olarak gerçeği yansıtmayabilirliğini göz önüne sermiştir. Bu anlamda çok önemli ve ne nadir bir karar.”dedi.

Tutanağa göre Atik Samur polise mukavemetten gözaltına alındı
Olay 19 Haziran 2020 tarihinde gerçekleşti. Polisin raporuna göre memurlar sokaktaki bir adamı “önleyici olarak arama” yapmak için Rotterdam Persoonshaven adresindeki Aticars adlı garaja geldi. Burada bulunan 41 yaşındaki adam polis memurlarına mukavemet gösterdi ve agresif davranışlar sergiledi. İddiaya göre adam bir polis memurunun elinden kaçmayı başardı ve diğer polis memuruna saldırdı. Bu olay üzerine memur adama kafa ile vurdu. 

Adama kafa atan polis memuru bu davranışından dolayı 250 euro para cezası aldı, hakkında kovuşturma veya disiplin soruşturması açılmadı. Ancak yeni ceza davası memurun yaşanan olaylar hakkında yalan söylediğini ortaya çıkarttı.

İki yıl sonra gelen adalet
2020 yılında yaşanan olayda davalı olarak görülen garaj sahibi Atik Samur, bu yıl 9 Eylül’de görülen ilk davasında, şirketinin kamera kayıtlarını delil olarak mahkemeye sundu. Samur aslında olayda mağdur olduğunu iddia etti. Savcı, görüntüleri neden daha önce teslim etmediğini sorduğunda, olayın aslı da ortaya çıkmış oldu.

Kamera görüntüleri, o sırada teknik soruşturmayı yürüten departman tarafından kafa atma olayının araştırılması için alınmış, ancak dosyaya eklenmemiş. Başka bir değişle mahkeme sadece polisin sunduğu resmi tutanak üzerinden değerlendirme yapmak zorunda kalmış. 

Kamera görüntüleri
Eylül ayında mahkemeye sunulan kamera görüntüsünde, zanlının bir elinin alçıda olduğu ve göğüs askısı taktığı görülüyor. Polis memuru göğüs askısını çekiştiriyor ve adamı duvara doğru ittiriyor, daha sonra da adama kafası ile vuruyor. Memur daha sonra adama kelepçe takmadan önce boğazını sıkıyor.

Nieuwsuur programına da konu olan görüntüler, polisin zor kullandığı ve Atik Samur’un olayda nasıl mağdur edildiğini gözler önüne serdi.

Bu hafta pazartesi günü görülen davada hakim kamera görüntülerinden de anlaşıldığı üzere, zanlı olarak gösterilmeye çalışılan kişinin aslında olayın mağduru olduğunu, Samur’un olayı sakinleştirmeye çalıştığını ve polis memurunun aslında “üst araması” ile meşgul olmadığını kaydetti.

Bilinçli olarak delil karartılmış
Hakim olayın nasıl yaşandığını anlatan polis tutanağı ile kamera görüntülerinin birbirinden çok farklı olduğunu belirtti. 

Görüntüler ile resmi tutanak arasındaki farkların o kadar büyük olduğunu ve bir yanlışlık veya farklı bir yorum söz konusu olamayacağını vurgulayan hakim “Çıkarılabilecek tek sonuç; rapor veren görevlilerin bu resmi tutanağı (bazı kısımlarını) gerçeğe karşı kasıtlı olarak hazırladıklarıdır.” şeklinde ifade kullandı.

Mahkemenin resmi belgeler ışığında görüldüğünü ve yargıçların gerçeği ortaya çıkarmak için resmi bir raporun içeriğine güvenmesi gerektiğini belirten hakim, “Hollanda ceza davasının üzerine inşa edildiği temel, budur. Şüpheli ancak güvenlik kamerası sayesinde masumiyetini kanıtlayabilmiştir.” dedi. 

Savcılık yeni deliller ışığında davanın düştüğünü duyurdu ve "Şüphelinin adil yargılanma hakkı ağır şekilde ihlal edilmiştir.” yorumunu yaptı.

“Kesinlikle Türk kökenimden”
Mahkemenin kararı sonrasında bir açıklama yapan Atik Samur, delil karartan polis memurları hakkında mahkemeye gideceğini belirtti. Samur bu dava nedeniyle birçok müşterisini kaybettiğini ve ciddi maddi zarar yaşadığını, hatta bazı müşterilerinden “artık senin yanında o kadar güvende hissetmiyorum.” şeklinde epostalar aldığını kaydetti.

İki yıl boyunca bu yanlışı düzeltmek için uğraştığını belirten Samur, Türk kökenli olduğu için böyle bir muameleye maruz kaldığını belirtti. Samur “kesinlikle bundan, yoksa bir garaj sahibini niye üst aramasına tabi tutasın ki” dedi.

Rotterdam polisi
Rotterdam polisinden yapılan açıklamada, “Meslektaşımız, tüm konuşmalarda, bilgisi ve onuruyla bulguların tutanağı hazırladığını belirtmiştir. Görüntülere dönüp baktığında, yazdıklarıyla görünenler arasında bir fark olduğunu kabul ediyor.” şeklinde ifade kullandı.

Savcılık araştırma başlattı
Rotterdam savcılığı 'arama davasında' zaten beraat talebinde bulunmuştu ve davayı bir üst mahkemeye götürmeye gerek olmadığını açıkladı. Savcılık 'Kafa atma davası' görüntülerinin neden o dosyaya dahil edilmediğinin araştırıldığını ve polis memurlarının gerçeğe aykırı tutanak düzenledikleri suçundan yargılanıp yargılanmayacağının araştırıldığını kaydetti.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Nieuwsuur screenshot

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.