Siber korsanlar insanların banka hesaplarını yağmalamak için yeni bir numara buldu. Ek Enerji ödeneği için başvurabileceğinizi belirten sahte mesajlar gönderiyorlar. Yüzlerce kişi şimdiden dolandırıldı.

RTL haber sitesi tarafından verilen bir haberde, siber korsanların kimlik avı amaçlı “yüksek enerji faturası için bir defaya mahsus ödenek alma hakkınız olduğunu” belirten sahte email ve sms gönderdiğine dikkat çekildi. Uzmanlar bu tür dolandırıcıların artacağından endişe duyuyor.

Bu siber suçluların yeni yöntemi
Siber güvenlik şirketi Zolder’in yetkilisi Rik van Duijn, RTL’e yaptığı açıklamada son dönemlerde artan enerji faturaları nedeniyle bir çok kişinin zorluklar yaşadığını ve bu nedenle gelen sahte mesajlara çok çabuk kanma olasılığının arttığına dikkat çekti.

Van Duin “uzun zamandır Vergi Dairesi ve CJIB üzerinden dolandırıcılık yapıldığını biliyoruz ancak ek enerji ödeneği üzerinden yapılması bizim için de yeni bir olay” dedi.

Hemen hemen her şey aynı!
Siber korsanlar, potansiyel kurbanları, sözde enerji ödeneğinin verileceği sahte bir “MijnOverheid” web sitesi üzerinden yürütüyor.

Bu sahte sitede bulunan hükümetin logosu, renkler ve metinler dahil olmak üzere hemen hemen her şey orijinal site ile tıpatıp aynı. Öyle ki sahte sitede verileceği belirtilen ek ödenek miktarları bile aynı: “Temmuz ayında 1300 Euro'ya yükselen 800 Euro'luk ek enerji ödeneği”

sahte site

Sahte sitede yer alan 'aanvraag toeslag' (Ödenek başvurusu) sekmesine tıklandığı zaman karşınıza isim, soy isim, telefon numarası, adres, doğum tarihi, posta kodu ve banka numarasının girileceği bir form çıkıyor. 

sahte form

Korsanlar formda belirtilen telefon numarasına birkaç dakika içinde arayıp sanki bankadan arıyormuş gibi yapıyor ve ek enerji ödeneğinde yapılan dolandırıcılığa karşı tedbir almak isteyip istemediğinizi soruyor. 

Van Duijn  genelde bu korsanların bankanın dolandırıcılık departmanından arıyormuş gibi hareket ettiğini ve formda yazan bilgileri teyit ettirmeye çalıştıklarını belirtiyor ve ekliyor “Ardından, bir kimlik avı sitesine bilgilerinizi girip girmediğinizi soruyorlar ve büyük miktarda paranın suçlular tarafından çalınmasını önlemek istediklerini belirtiyorlar.”

Van Duin ayrıca genellikle siber korsanların, parayı "korumak" için kurbanın büyük miktarda parayı başka bir hesaba aktarmasını sağlamaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Yüzlerce kişi dolandırıldı
RTL’in yaptığı bir araştırmaya göre siber korsanlar bu yolla en az 550 kişiyi şimdiden dolandırdı. Ancak gerçek rakam henüz bilinmiyor. Fraudehelpdesk ise geçtiğimiz hafta oldukça çok miktarda sahte mail gönderildiği uyarısında bulunuyor.

Uzmanlar özellikle verilen ek enerji ödeneği konusunda şu uyarıda bulunuyor: 
Tek seferlik enerji yardımı, yüksek enerji fiyatlarına karşı vatandaşı desteklemek amacıyla düşük gelirli kişilere verildi. Ek ödenek; hükümet tarafından, sosyal asgari ücretin yüzde 120'sine kadar geliri olan haneler için planlandı. Bu ödenek belediyeler tarafından ödeniyor. Ödemeler bazen otomatik olduğu gibi bazı durumlarda vatandaşın kendisi başvuru yapmak zorunda. oluyor, bazen hane belediyeyi aramak zorunda kalıyor. Siber suçluların sizi kandırdığı gibi, enerji ödeneğine başvurmak için dijital başvuru düğmesi (aanvraag toeslag)bulunmuyor.  

Sahte web sitesi ve mail nasıl anlaşılır?
Özellikle ödenekler konusunda size ulaşan mail veya smsleri devletin resmi web sitesi ‘Rijksoverheid.nl’ aracılığıyla mutlaka kontrol edin. Ayrıca, internet sitesinin adresini kendiniz kontrol edebilir veya bir enerji ek ücreti alma hakkınız olup olmadığını öğrenmek için belediyeyi veya devlet kurumlarını arayabilirsiniz.

Hükümetten gelen mesajları Android ve iOS telefonlar için resmi BrichtenBox (Mesaj Kutusu) uygulamasında veya mijn.overheid.nl web sitesinde de bulabilirsiniz.

Foto: HackCapital - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın