Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) Şubat ayına yönelik ilk enflasyon öngörüsünü açıkladı. CBS’e göre yıllık bazda Şubat ayı enflasyonu, yüzde 8’e yükseldi. Aralık ayında yüzde 9,6 olan enflasyon Ocak ayında yüzde 7,6’ya gerilemişti.

Geçen yıl Eylül ayında tüketim malları ve hizmetleri, 2019’un aynı dönemi ile kıyaslandığında yüzde 14,5 ve Ekim ayında ise yüzde 9,9 daha pahalıydı.

CBS açıklanan yüzde 8’lik şubat ayı enflasyon tahmininin, elde edilen ilk verilere göre ve 2022 yılı Şubat ayı ile kıyaslanarak hesaplandığını açıkladı. 

Hayat hala pahalı
Yaklaşık bir yıl önce patlak veren Ukrayna-Rusya savaşı sonrasında hayat daha pahalı hale gelmeye başladı ancak son zamanlarda hayat pahalılığının hızlı bir şekilde arttığı görülmekte.

Bunun başlıca nedeni artan gaz, elektrik ve akaryakıt fiyatları. Geçtiğimiz yıl bir anda rekor üstüne rekor kıran fiyatlar yılın sonuna ve bu yılın başında düşmeye devam etse de bu durum hayat pahalılığının azalmasına çok fazla etki etmiyor.

Alışveriş
Son birkaç aya bakıldığında düşme trendinde olan enflasyon şubat ayında tekrar yükselişe geçti. Buna neden olan kalemlerin başında süpermarket ürünlerinin fiyatının artması geliyor.

Süpermarketlerde ürünlerdeki ortalama fiyat artışı, Ocak ayında yüzde 14,5 ve Şubat ayında yüzde 15,1 oldu. Ocak ayında yüzde 8,1 artan sanayi malı fiyatları ise şubatta yüzde 8,7 arttı.

CBS 14 Martta tüketici fiyat endeksi rakamlarına dayanarak hesaplanan şubat ayı enflasyonunu açıklayacak.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Reverent - Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.