Bilimsel Araştırma ve Dokümantasyon Merkezi (WODC) tarafından, her iki ya da üç yılda bir Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) ile birlikte hazırlanan Gençlik Suçları Monitörü yayınlandı. 2022 yılına ait rapora göre gençler arasında suç işleme oranları giderek artıyor. 2022 yılında reşit olmayan şüphelilerin dörtte birini kızlar oluşturdu. 

Gençler arasında suç işleme oranları yıllardır düşüyordu. Hatta 2010 ve 2021 yılları arasında şüpheli sayısı yarı yarıya azaldı. Ancak bu düşüş 2021’den bu yana bir artışa geçti. 2022'de 12 ila18 yaş arası, herhangi bir suçtan şüpheli görülen genç sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 12 arttı.

Rapor sonuçları
Gençlerin yıllardır dükkanlardan eşya çalmasının en önemli nedenlerinin başında düşük yakalanma olasılığı, can sıkıntısı, grup baskısı, para eksikliği ya da etkileyici olmayan bir hizmet cezası geliyor. Raporda 2021’de mağaza hırsızlığından şüphelenilen gençlerin sayısının 4 bin civarında olduğu, bu sayının 2022’de 6 bin 200’e çıktığına vurgu yapıldı. Bir diğer dikkat çeken nokta ise bu gençler arasında 4 bin 510’unun genç kızlardan oluşması.

2022'de 12 ve 18 yaşları arasında 17 bin 500 genç, polis kayıtlarına şüpheli olarak girdi. Bu, toplam genç sayısının yüzde 1,5'ine denk geliyor. 

Son yıllarda gençler arasında, cinayet ve adam öldürme gibi ciddi şiddet suçlarına karışan gençlerin haberlerinde de artış yaşanıyor. 2022 yılında silahlı bir eylemde bulunan gençlerin sayısı yüzde 7 artarak bin 200’e yükseldi. Belediyeler sokaklarda silah taşıyan veya bir olay olduğunda bıçak çeken gençlerle mücadele etmek zorunda kalıyor. En son olarak Den Haag belediyesi tüm şehirde kesici ve delici alet taşınmasına yasak getirdi. 

Şehirlere göre dağılım
2022'de 12 ila 18 yaşları arasındaki tüm şüphelilerin yüzde 40'ı Hollanda'nın en büyük 25 belediyesinden birinde yaşıyordu. Amsterdam en fazla reşit olmayan şüpheliye sahipken, Breda ve Apeldoorn oransal olarak en düşük şüpheli sayısına sahip.

Delfzijl ve Appingedam şehirleriyle birlikte Groningen eyaletindeki Eemsdelta belediyesi, reşit olmayan şüphelilerin en fazla olduğu belediyelerden biri. Bu şehirlerde her bin kişi başına yirmiden fazla reşit olmayan şüpheli olduğu belirtiliyor. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş