ABN AMRO bankası ekonomistlerine göre, konut fiyatları gelecek yıl satın alma gücündeki düşüş, yüksek ipotek faiz oranları ve kötüleşen ekonomi nedeniyle yüzde 2,5 düşecek. 

ABN AMRO önümüzdeki yıl için açıkladığı konut fiyatları öngörüsünde revizyona gitti. Bankanın ekonomistlerine göre, 2024 yılında konut fiyatları yüzde 2,5 düşecek. Banka daha önceki açıklamasında fiyatların yüzde 2,5 artacağı tahmininde bulunmuştu.

Banka’nın bugün yayınladığı raporda, konut piyasasında bazı değişimler yaşandığı belirtilirken, “Ev alımlarının sayısı düşüyor, satılık daha çok ev var ve her şey gösteriyor ki, yıllar süren benzeri görülmemiş fiyat artışlarından sonra gelecek yıl konut fiyatları düşecek.” ifadesine yer verildi.

Bankanın öngörüsüne göre gelecek yıl ülke genelinde fiyatlar biraz düşecek olsa da satın alınan evlerin sayısında yaklaşık yüzde 1’lik bir azalma olacak.

Bankanın ekonomistlerine göre, konut fiyatlarındaki düşüş ekonominin canlanmasına pek fayda sağlamayacak. Bunun nedeni ise ipotek faiz oranlarının şuandakinden daha yüksek seyredecek olması. Raporda bu konuya ilişkin açıklamada “Evden çalışma nedeniyle artan konut gereksinimleri, kalıcı konut sıkıntısı ve sıkı işgücü piyasasındaki kriz de düşen ev fiyatlarına karşı bir denge sağlayacak” ifadesine yer verildi.

Buna ek olarak, ev sahiplerinin artan faiz oranlarıyla çok fazla sorun yaşamayacağını belirten ABN, çoğu ev sahibinin ipotek faizini uzun süreli olarak sabitlediğine dikkat çekti.

Ev sahipleri kredi krizine göre daha dayanıklı
Ev sahiplerinin; konut fiyatlarının hızla düştüğü ve birçok ev sahibinin bir anda mali krize girdiği 2008 ile 2013 yılları arasında yaşanan kredi krizine göre, şuanda daha “dayanıklı” olduğunu belirten ABN ev fiyatlarının son yıllarda keskin bir şekilde arttığını ve çoğu ev sahibi artık çok fazla öz sermaye oluşturduğunu belirtti. Buna ek olarak hükümetin enerji maliyetlerini dengelemek için verdiği desteğin de ev sahiplerinin birkaç yıl önceye göre daha dayanıklı olmasına katkı sağladığı kaydedildi.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.