Temsilciler Meclisi’nin Salı günkü oturumunda, sabit sözleşmelerin norm olması gerektiğini belirten yeni kurallar oy çokluğu ile kabul edildi. Başka bir değişle konut sektöründeki geçici sözleşme dönemine, bazı istisnalarla birlikte son verildi. Karar Senato’nun onayından sonra yürürlüğe girecek.

Hollanda’da 2016 yılından beri ev sahipleri geçici sözleşme yapabiliyordu. İçişleri Bakanlığı'nın bir değerlendirmesine göre, birçok ev sahibi giderek daha fazla geçici sözleşmelerle çalışmaya başladı. Sözleşmelerin üçte biri, en fazla iki yıl süreli geçici sözleşmelerden oluşmaya başladı.

Ev sahipleri için bu bir tür yeni kazanç kapısı haline geldi. Her yeni sözleşmede kira bedelini artıran ev sahipleri bunu daha fazla kar elde etmek için kullanıyor.

Konut kiralamada yeni dönem
Muhalefet partisi PvdA ve koalisyon partisi ChristenUnie tarafından sunulan ve Meclis’te dün gündeme gelen yeni düzenlemede sadece istisnai durumlarda geçici sözleşmelere izin verilmesi önerisi çoğunluğun desteğini aldı.

Kabul edilen yeni kurallarla, süresiz kiralama sözleşmesi tekrar standart haline geldi. Kiracılar için daha fazla güvence sağlayacak kurallar, yeni sözleşmeler için geçerli olacak.

Hangi istisnalar geçerli?

  • Meclis görüşmesinde bir dizi istisna üzerinde de anlaşmaya varıldı. Örneğin öğrenciler gibi belirli gruplar için geçici sözleşme yapılmasına devam edilebilecek. Kiracı öğrenci eğitimini ya da tezini tamamladıktan sonra altı ay içinde konutu boşaltacak. 
  • Geçici sözleşmeler, Hollanda'da bir yıl boyunca eğitim alacak yabancı öğrencilere kiralamak isteyenler için de hala geçerli olacak.
  • Tatil evi kiralama ve uzun süreli yurtdışına çıkacaklar geçici sözleşme yapabilecek.
  • Hükümet partisi CDA’nın ayrı yaşayan ancak birlikte yaşamayı tercih eden çiftler için sunduğu istisna da kabul edildi. Buna göre çiftler de oturmayacakları konutu geçici olarak kiraya verebilir. 
  • Ayrıca, ev sahiplerinin, bir akrabayı barındırmak istediklerinde kiralama sözleşmesini iptal etme hakkı olduğu kararlaştırıldı. Bu, birinci dereceden bir akraba, örneğin bir çocuk veya ebeveyn olmalıdır. Bu istisna, kiralama sözleşmesine dahil edilmelidir.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.