Geçen yıl Hollanda'da 128 kişi şiddet nedeniyle hayatını yitirdi. Son polis rakamları 2022'ye göre 2023’de bir düşüş olduğunu gösteriyor. Ancak Rotterdam, üst üste ikinci yıl, tüm şehirler içerisinde en fazla cinayet veya adam öldürme vakasının yaşandığı şehir oldu.

Polis, 2023’de 26 kadının (ex)partner tarafından kadın cinayetine kurban gittiğini açıkladı. Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) 2018'den 2022'ye kadar olan verilere dayanarak, öldürülen her 10 kadından yaklaşık altısının failinin (ex)partner olduğunu açıkladı.

Savcılığın kadın cinayeti olarak tanımladığı davalardan bir tanesi de Çetin K. davası. 35 yaşındaki kız arkadaşını öldürmekten yargılanan ve savcının 18 yıl hapis cezası istediği 42 yaşındaki Çetin K., geçtiğimiz yıl çıkartıldığı mahkemede 20 yıl hapse mahkum edilmişti.

Açıklanan 128 cinayette öldürülenlerin kadın veya erkek olduğu belirtilmedi ancak genel olarak erkeklerin oranının kadınlardan daha çok olduğu kaydedildi.

Cinayet sayısı 20 yıl önceye göre yarı yarıya azaldı
Son yıllarda, şiddet içeren ölümlerin sayısında iniş çıkışlar yaşanmakta. Bir yıl (2022'de olduğu gibi) bir artış olurken bir sonraki yıl sayı düşmekte. Ancak yirmi yıl öncesiyle kıyaslandığında ciddi bir düşüş olduğu görülmekte.

Bir polis sözcüsü, rakamların düşmesinin tek bir nedeni olmadığını bu vakaların “münferit olaylar” olduğunu belirtti. Ancak cinayetlerin özellikle ilişkisel alanda gerçekleştiğini kaydetti.

CBS verileri de bunu doğrulamakta. Kurumun verilerine göre, Hollanda’da bir kişinin tanımadığı birisi tarafından öldürülmesi nadir bir durum. Kadınlarda bu durum cinayetlerin onda birinden daha azında gerçekleşti. Öldürülen erkeklerin ise dörtte birinden fazlası, varsayılan faille bir bağlantıya sahip değildi.

En genç şüpheliler 13 ve 15 yaşlarında
Geçtiğimiz yıl yaşanan ölümcül olayların beşinde şüpheliler gençlerdi. Amsterdam'da 42 yaşındaki bir adamın ölümüyle ilgili olarak yargılanan en genç şüpheli 13 yaşında. Aynı olayın diğer şüphelisi ise 15 yaşında.

Polise göre, vakaların büyük çoğunluğunda şüpheliler tutuklandı veya denetimde altında tutuluyorlar. Buna karşı aralarında bir infaz vakası ve bir kanalda bulunan erkek cesedinin de olduğu 4 vaka ise halen “çözülmemiş vaka” olarak tanımlanıyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.