Wageningen University & Research (WUR) araştırmacıları, yazın başında göreceli bir rahatlama olmasına rağmen ağustos ayının ortasından itibaren sivrisinek rahatsızlığının ciddi şekilde arttığını belirtti. Nature Today adlı doğa haberleri sitesinde yazdıklarına göre, araştırmacılar mevcut yüksek sıcaklıklar nedeniyle rahatsızlığın daha da artmasını bekliyorlar.

Bilim insanlarına göre, yazın başında sivrisinek rahatsızlığının göreceli olarak az olmasının nedeni, mayıs ve haziran aylarının sonlarında uzun bir süre yağmursuz geçmesiydi. Bu nedenle, sivrisinek larvalarının gelişebileceği çok az üreme yeri vardı.

Temmuz ve Ağustos aylarında yoğun yağışlar alınmasının ardından, bu durum muhtemelen değiştiğini belirten araştırmacılar Temmuz sonlarında yumurtadan çıkan larvalar, dört hafta sonra olgunlaşarak rahatsızlık yaratmaya başladığını açıkladı.

WUR araştırmacıları, bu durumu üç yıldır takip ettikleri kendi araştırma projesi muggenradar.nl'deki bildirimlere dayandırmaktadır. İnsanlar burada ne kadar rahatsızlık yaşadıklarını ve kaç sivrisinek gördüklerini belirtebilmektedir.

Mevcut sıcaklık nedeniyle araştırmacılar, gelecek dönemde sivrisinek rahatsızlığında bir zirve beklemektedirler. Daha yüksek sıcaklıklarla, daha fazla dişi sivrisinek aktif olarak kan aramakta ve larvaların gelişimi, eylül ayında normal olan soğuk hava koşullarına göre çok daha hızlı olmaktadır. Geçen haftalardaki yağışlar nedeniyle, sivrisineklerin bu sonbaharda gelişebileceği çok fazla üreme alanı bulunmaktadır.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.