Hollanda’da süpermarketlerde satılan ürünlerin fiyatları geçtiğimiz yıllara göre ciddi şekilde arttı. Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) verilerine göre temmuz enflasyon oranı yüzde 4,6 ve gıda fiyatları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,7 arttı.

Bu durum özellikle sınır bölgelerinde yaşayan vatandaşları Almanya ve Belçika’da alışveriş yapmaya yöneltti. Aynı akaryakıtta olduğu gibi gıda ürünlerinde de sınır ötesi alışverişte artış yaşandı. 

Almanya sınırına yakın yerlerde yaşayan vatandaşlar örneğin, bir litre kola için Hollanda’da 1,50 euro öderken, aynı kola Almanya'daki süpermarket zinciri Edeka'da 1,07 euroya satılıyor. Kahvaltılık çikolata, ketçap veya şampuan gibi birçok ürün Almanya'da daha ucuz. Almanya’dan alışveriş yapanlar her alışveriş için en az 60 euro tasarruf yaptığını dile getiriyor. 

Hollandalı tüketicilerin yüzde 70’i düzenli olarak sınır ötesi veya merkezi yurtdışında olan e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmayı tercih ediyor. 

Sınır ötesi alışverişin başlıca nedeni aynı ürünün diğer ülkelerde daha ucuz olması. Bunun yanı sıra ürün yelpazesindeki genişlik de tüketiciyi yurtdışından alışveriş yapmaya yönlendiriyor.

Aynı ürün komşu ülkede neden daha ucuz?
MKB-Nederland Ulusal Perakende Konseyi, Gıda Ticareti Merkezi Bürosu (CBL) ve Hollanda Perakende Ticaret Konseyi (RND) ülkeler arasındaki fiyat farklarının araştırılması talebinde bulundu. Her üç kuruma göre; üretici firmalar, distribütörlere ve perakendecilere kısıtlamalar getiriyor. Sonuç olarak mağazalar, alışverişlerini belirli bir bölgeden veya belirli bir ortaktan yapmak zorunda kalıyor ve her zaman fiyatların en uygun olduğu yerden satın alamıyor.

Bu tedarik kısıtlamaları, farklı AB Üye Devletleri arasında hem tüketiciler hem de perakendeciler için dezavantajlı olabilecek fiyat farklılıklarına yol açıyor. 

Fiyat farklarına neden olan diğer unsurların arasında perakendeciler arasındaki rekabet, fazla miktarda ürün alımında uygulanan indirim ve ülkelerin uyguladığı kdv oranları geliyor. KDV oranına örnek vermek gerekirse Almanya'da gıdaya yüzde 7 KDV uygulanırken, Hollanda'da ise gıdaya yüzde 9 KDV uygulanmakta. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş