Geçtiğimiz yıl uygulamaya giren akaryakıta uygulanan ÖTV’de indirim, bu yıl temmuz ayı itibariyle sonlandı. Bu durum akaryakıt fiyatlarının ayın sonunda artmasına neden oldu. 

Tüketici kolektifi United Consumers'a göre geçtiğimiz hafta bir litre Euro95 için önerilen satış fiyatı yaklaşık 2,20 euroya, dizel fiyatı ise 1,86 euroya çıktı. Temmuz ayı başında bir litre Euro95 1,97 euro, dizel ise 1,76 euroydu.

Bu durum; özellikle sınır bölgelerinde yaşayan araç sahiplerinin alışkanlıklarını değiştirdi. Belçika ve Almanya’da akaryakıt fiyatlarının Hollanda’ya göre daha düşük olması, sürücülerin yine sınır ötesi akaryakıt turizmine yönlenmesine neden oldu.

Belçika ve Almanya’daki benzin fiyatları şuanda Hollanda’daki fiyatlara göre yaklaşık 40 sent daha ucuz. ANWB’nin verdiği, ülkelerin haftalık akaryakıt fiyatlarına göre; 25 Temmuz itibariyle, bir litre benzin Belçika’da 1,81 euro, Almanya’da 1,85 euro. Dizel litre fiyatı ise Belçika’da 1,756 euro, Almanya’da 1,636 euro. 

Rusya ile Ukrayna arasında patlak veren savaş nedeniyle aşırı artan ve geçtiğimiz yıl mart ayında zirve yapan akaryakıt fiyatları ile kıyaslandığında bu yıl temmuz ayındaki rakamlar daha düşük olduğu görülmekte. 2022 yılı Mart ayında bir litre benzinin önerilen satış fiyatı 2,50 euroya, dizelin litre fiyatı ise 2,30 euroya çıkmıştı.

ÖTV indiriminin kaldırılması
Hükümet 1 Nisan 2022'de akaryakıta ÖTV indirimi getirerek artan fiyatlara karşı vatandaşı korumaya çalıştı. Ancak bu indirim belirli bir süre için getirildi ve 1 Temmuz 2023 itibariyle sonlandırıldı. 

1 Temmuz 2023'ten bu yana ÖTV oranları kurşunsuz benzinde 78,91 sent, motorinde 51,63 sent ve LPG'de 18,62 sente çıktı. Muhtemelen önümüzdeki yıldan itibaren ÖTV’ye zam yapılacağı ve 2022 seviyesine çekileceği tahmin edilmekte. Bu planın devam etmesi halinde 1 Ocak 2024 itibariyle, benzine uygulanan ÖTV 8,7 sent, motorinde 5,6 sent ve LPG'de 2 sent artacak.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Engin Akyurt - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş