Enerji faturasını ödeyemeyen vatandaşların elektrik ve gaz bağlantıları hemen kesilemeyecek. Enerji Bakanı Rob Jetten, özellikle Ukrayna'daki savaş nedeniyle enerji faturası yükselen birçok hanenin biraz daha fazla nefes alma alanına sahip olmasını sağlayacak yeni bir planı uygulamaya soktu.

Bugün itibariyle uygulamaya giren geçici düzenlemeye göre; enerji şirketleri, faturasını ödemeyen müşterisinin gaz veya elektriğini kesmeden önce bir yerine 3 hatırlatma yazısı göndermek zorunda kalacak. Hatırlatma yazılarının arasında 14 günlük bir zaman bulunacak.

Geçici kurala göre, enerji tedarikçileri ödeme yapmamaları durumunda müşteri ile çeşitli şekillerde iletişime geçmek zorunda. Örneğin müşteriye elektronik posta (email) ile ulaşılamaması halinde kişiye telefonla ulaşmaya çalışacak.

Uygulama uyarınca ayrıca, faturalarını ödemeyen müşteriler taksitlendirme gibi bir ödeme düzenlemesi için enerji tedarikçisi ile temas halinde olmaları halinde elektrik ve gaz bağlantıları 'prensip olarak' gelecek yıl Nisan ayına kadar kesilmeyecek.

Enerji şirketleri tüm çabalara ve iletişim yollarına rağmen müşterinin borcunu ödemediği durumlarda belediye ile irtibata geçecek. Belediye de müşterinin enerji kesintisine uğramaması için son bir çaba göstererek durumunu düzeltmeye çalışacak.

Kasım ve aralıkta fatura bedelinde indirim
Hükümet, vatandaşların artan fatura yüküne yardımcı olabilmek için çeşitli önleler aldı. Buna göre Kasım ve Aralık aylarında vatandaşların enerji faturalarında 190 euro'luk bir indirim uygulanacak. Ocak ayından itibaren de enerji faturalarına tavan fiyat uygulanacak. 

Ocak ayından itibaren geçerli tavan fiyat uygulaması
Bakanlık tarafından açıklanan ve 1 ocak itibariyle devreye girecek olan tavan fiyat uygulamasında hanelerin yıllık ortalama elektrik tüketimi 2900 kilovatsaat ve gaz tüketiminin ise 1200 metreküp üzerinden elektrik için kilovat saat başına 40 sent ve gaz için metre küp başına 1,45 euro ödeyecek. Belirlenen tavan miktarı geçen tüketicilerin faturaları, piyasada geçerli fiyatlandırma üzerinden hesaplanacak.

Şehir ısıtma şebekesi gibi bir toplu ısıtma sistemine bağlı haneler de tavan fiyattan yararlanacak. Bu şebekelere bağlı tüketicilerin ödeyeceği gigajoule fiyatı, gaz için tavan fiyatla bağlantılı olarak 47,39 euro olacak. 

Değişken tarifeli aboneliklerde geçerli tavan fiyat uygulamasında fiyatlandırmaya, enerji vergisi ve btw de dahil. Uygulama 2023 yılı sonuna kadar geçerli olacak.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.