Hollanda’da kiralık ev bulmak, özellikle özel sektörde bütçeye uygun ev bulmak, giderek daha zor hale geliyor. Konut Bakanı Hugo de Jonge’nın yeni planı bu sorunu hafifletmek için yeni bir kapı aralayacak.

Bakanlar kurulunda kabul edilen plana göre 2024’den itibaren bir konutun puan sistemine göre belirlenecek kira bedelinin üstünde kira isteyen ev sahipleri ya kirada indirime gitmek zorunda kalacak ya da 20 ila 80 bin euro arasında ceza kesilecek. Bakan de Jonge, bu düzenlemeyle kiralık konut piyasasındaki aşırılığı önlemek ve kiracıların adil bir fiyatla kiralık konut bulmasını sağlamayı hedefliyor.

Özellikle Randstad bölgesindeki büyük şehirlerde, özel sektörde nispeten küçük bir ev için 1500 euro veya daha fazla kira talep ediliyor. Mevcut sisteme göre kiracının bu bedele itiraz etme hakkı bulunmuyor. Ancak yeni sisteme göre kiracılara daha fazla söz hakkı tanınacak.

Özel sektördeki konutlar için puan sistemi
Şuanda sosyal konutlar için geçerli olan puan sistemi, yakın bir tarihte özel sektördeki konutlar için de geçerli olacak. Bu kurala göre evin gerçek değerinden daha yüksek bir miktara kiralandığına inanan kiracılar, taşındıktan sonraki ilk altı ay içerisinde, Kira Komisyonuna başvuru yaparak doğruluğunun incelenmesini isteyebilecek.

Mevcut kurallara göre puan sistemi yalnızca maksimum 141 puana sahip, aylık kirası 763 euroya kadar olan evler için geçerli. Ancak 2024 yılından itibaren puan sistemi maksimum 187 puana kadar olan evler için de geçerli olacak. 

Puanı 187’ye kadar olan konutlar arasında kirası 750 ila 110 euro olan “orta segment” olarak adlandırılan konutlar yer almakta. Puanı 187’nin üzerinde olan konular ise özel sektör konutları olarak görülecek ve ev sahibi kira bedelini kendisi belirleyecek.

1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girmesi düşünülen yeni sistemde, konut üçüncü bir şahıs tarafından (büyük ihtimalle belediye müfettişi) kontrol edilecek. Bu incelemede istenen kira bedelinin konutun durumuna göre fazla olduğuna karar verilirse, ev sahibine kirada indirim yapması uyarısında bulunulacak. Ev sahibi aksi halde 20 ila 80 bin euro arasında para cezası ile karşı karşıya kalacak.

Geçtiğimiz hafta Cuma günü Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan yeni planın Temsilciler Meclisinden de onay alması gerekmekte. Şuana kadar yapılan açıklamalarda koalisyon ortakları VVD, D66, CDA ve CU partilerinin plana destek verdiği görülmekte.

Özel ve sosyal konut sistemi
Hollanda'da kiralık konutlar "özel" ve "sosyal konutlar" olarak iki ana gruba ayrılıyor. Ülke genelindeki kiralık konutların büyük çoğunluğu sosyal konut kapsamına giriyor. Sosyal konutların kira bedelleri "puanlama sistemi" aracılığıyla tespit ediliyor.

Konutlar; boyutu, yaşı, oda sayısı, mutfağı, banyosu, bahçesi, enerji verimliliği gibi çok sayıda farklı kriterle bir puan alıyor. Bu unsurlar sonucu ortaya çıkan puanın toplamı belirli sınırın altında kalıyorsa ev "sosyal konut" kapsamına giriyor.

Söz konusu puan sisteminde fiyatı 763 euronun altında çıkan konutlar “sosyal konut” kabul ediliyor. Bu puan, sosyal konuta uygulanabilecek maksimum kirayı da belirliyor ve yapılacak kira artışı hükümet tarafından belirleniyor.
©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Tierra Mallorca - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.