Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) tarafından bugün yapılan açıklamada aralık ayında yüzde 9,6 olan enflasyon değerinin ocak ayında yüzde 7,6’ya gerilediği belirtildi. Elde edilen ilk veriler ışığında yapılan açıklamada enflasyonda düşme görülse de gıda fiyatlarının hala yüksek seyrettiğine dikkat çekildi.

CBS verilerine göre enflasyon değerleri geçen yıl şubat ayından bu yana ilk kez bu yıl ocak ayında düşme yaşadı. Enflasyonun düşmesindeki en büyük etkenin, ekim ayından bu yana gerileyen enerji fiyatları olduğu belirtiliyor. 

Ekim ayında enflasyon yüzde 14 olarak açıklanmıştı. Ancak hükümetin 1 Ocaktan itibaren enerji tavan fiyatı uygulamasına geçmesi, enflasyonun da düşmesine katkı sağladı.

CBS açıklamasında enflasyonda düşüş olmasına karşı gıda fiyatlarının aynı hızla düşmediğine vurgu yapıldı. On iki ay öncesine göre gıda, içecek ve tütün fiyatları yüzde 14,5 arttı.

CBS açıklamasında bugün açıklanan rakamların elde edilen ilk veriler olduğu, Tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) 9 Şubatta açıklanacağını kaydetti

Ekonomistler, enflasyonun bu yıl düşmeye devam edeceğini tahmin ediyor. Merkezi Planlama Bürosu (SPB) bu yıl için yüzde 3,5'lik bir enflasyon bekliyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.