Merkezi İstatistik Bürosu’nun (CBS) bugün yayınladığı öncü enflasyon verilerine göre, yıllık bazda Temmuz ayı enflasyon değeri yüzde 4,6. Haziran'da fiyatlar bir yıl önceye göre yüzde 5,7 artmıştı.
CBS, Temmuz ayında fiyatların önceki aylara göre daha yavaş arttığını ve bunun nedeninin enerji fiyatlarındaki düşüş olduğunu belirtti.

Temmuz'da enerji fiyatları bir yıl önceye göre yüzde 21,6 daha ucuzken, Haziran'da enerji fiyatlarında yüzde 16,3'lük bir düşüş gerçekleşti.

Enerji fiyatlarındaki düşüşe rağmen gıda fiyatları yükselmeye devam ediyor. CBS verilerine göre Haziran ayında gıda fiyatları bir yıl önceye göre yüzde 12,6, Temmuz ayında ise yüzde 11,6 daha pahalıydı.

CBS, diğer Avrupa ülkeleriyle iyi bir karşılaştırma yapabilmek için bölgede kullanılan hesaplama yöntemine göre Haziran'da enflasyonun yüzde 6,4, Temmuz'da ise yüzde 5,3 olduğunu belirtti.
Bugün, Avrupa İstatistik Bürosu Eurostat'ın tüm Euro bölgesi ile ilgili Temmuz ayı enflasyon değerlerini açıklaması bekleniyor.

Enerji fiyatları için yeni yöntem 
CBS, enflasyon oranını ölçmek için enerji fiyatlarını belirlemek üzere ilk kez yeni bir yöntem kullanıyor. Eski yöntemde fiyat gelişimi yeni enerji sözleşmelerine dayanıyordu. Yeni kullanılan yöntemde ise enerji tedarikçilerinin işlem verileri kullanılıyor.

CBS, bu şekilde daha uzun süreli tarife değerlerinin dikkate alındığını ve daha doğru bir enflasyon oranının tespit edildiğini belirtti.

Merkez Bankası faiz oranları Avrupa Merkez Bankası (ECB), Avrupa ülkelerindeki enflasyonun hala yüzde 2'lik hedefin üzerinde olması nedeniyle geçen hafta faiz oranını bir kez daha çeyrek puan artırarak yüzde 3,75'e yükseltti. ECB'nin Eylül ayında yapılacak bir sonraki toplantısında faiz oranını daha da artırıp artırmayacağı henüz bilinmiyor.

©Sonhaber.eu
Foto: Alexas Fotos - Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş