Açıklanan verilere göre enerji fiyatlarındaki keskin düşüş, enflasyon rakamlarını da düşürdü. Yıllık bazda mart ayı enflasyonu 4,4’e geriledi. Ancak gıda ve sanayi mallarının fiyatları artmaya devam ediyor.

Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) mart ayı enflasyon değerlerine ait verileri açıkladı. CBS’e göre Şubat ayında yüzde 8 olan yıllık bazdaki enflasyon oranı Mart ayında yüzde 4,4’e geriledi.

Geçen yıl enflasyonun zirve yaptığı Eylül ayında rakamlar yıllık bazda yüzde 14,5 olarak ölçülmüştü.

Yapılan açıklamada geçtiğimiz yıl ciddi şekilde artış eğiliminde olan gaz, elektrik ve petrol fiyatlarının son aylarda düşmeye başladığı ve bunun da enflasyonu etkilediği belirtildi.

Enflasyon rakamları düşüyor olsa da özellikle gıda fiyatları her ay artmaya devam ediyor. CBS’e göre Mart ayında genel fiyat seviyesi Şubat ayına göre yüzde 0,2 daha yüksekti. Özellikle gıda fiyatları ve sanayi ürünlerinin fiyatları yükselmeye devam etti. 

Mart ayında gıda fiyatları, şubat ayına göre yüzde 0,3 arttı. Bir yıl öncesine göreyse en az yüzde 15 daha pahalı hale geldi.

Sanayi ürünlerinin fiyatları ise bir yıl önceki fiyatlara göre şubat ayında yüzde 8,7 ve martta ise yüzde 8,8 daha pahalı oldu.

2022 yılı sonbaharından bu yana, gıda ürünleri hızlı bir şekilde daha pahalı hale geldi. Özellikle süt ürünleri, kahve, ayçiçek yağı, ekmek, pirinç ve et en fazla fiyat artışı gören ürünler oldu. 

GFK araştırma bürosuna göre de alışveriş sepetindeki ürünlerin fiyatı son bir buçuk yılda neredeyse üçte bir oranında arttı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.