Yılda 1200 metreküp (m3) gaz ve 2900 kilovat saate (kWh) kadar elektrik kullanımı için 1 Ocak itibariyle devreye girecek olan tavan fiyat uygulaması, pratikte birçok hane için geçerli olmayacak. Yalnızca son derece “ortalama” bir enerji tüketimine sahip kişilerin faturaları tavan fiyat üzerinden hesaplanacak. Bunun nedeni ise bakanlığın tavan fiyatın “doğru yönde” uygulanmasını sağlamak için geliştirdiği karmaşık bir hesaplama yöntemi.

Ekonomi ve İklim Bakanlığının açıklamalarından edinilen bilgiye göre tavan fiyat uygulamasında temelde iki dönem ayrımı yapılmakta ve bu dönemler hanelerin enerji sözleşmesine bağlı. 

Sözleşmenin imzalandığı tarih başlangıç tarihi olarak kabul edilmekte ve bir dönem bu tarihe kadar olan günleri, diğer dönem ise bu tarihten sonraki günleri kapsamakta. Ancak bilindiği üzere sözleşme tarihleri her hane için farklılıklar göstermekte.

Tavan fiyat bir takvim yılı için geçerli
Tavan fiyatta yer alan 1200m3 gaz tüketim, günlük olarak tüm takvim yılı üzerinden hesaplanıyor. Bu çok önemli bir nokta çünkü; enerji tedarikçisi şirketler indirimli tarifeyi sadece, sözleşmeye göre yıllık kullanım için kesilen faturaya (jaarafrekening) ve o güne kadar kullanmış olabileceğiniz gaz ve elektrik miktarına göre ayarlamakta. 

Bir örnekle konuyu açıklamak gerekirse: Örneğin bir hanenin yıllık enerji faturasının 28 Nisan’da kesildiğini düşünelim. Bu hanede 1 ocaktan 27 nisana kadar tavan fiyat uygulamasına göre en fazla 647m3 gaz ve 1074kWh elektrik kullanmış olmalı. 

Aynı dönem içerisinde 800 m3 gaz ve 1300kWh elektrik kullanan bir hane 153m3 ve 226kWh elektriği mevcut piyasa değerinden yani daha pahalı olarak ödeme yapmak zorunda kalacak. Yani o anda bir yıl boyunca tüketebilecekleri limitlerin altında olmalarına rağmen, tüketimlerinin bir kısmını tavanın üzerindeki fiyattan ödemek zorunda kalacak.

Tavan fiyat uygulamasına göre yılın geri kalan kısmı için bu hanenin 1826kWh elektrik ve 553m3 gaz hakkı olacak. 

Tasarruflu olmak fayda sağlamayacak
Eğer bu hane sözleşme başlangıç tarihinden itibaren tasarruflu kullanım yapmak isterse sonuçta yıllık 1200m3 gaz ve 2900kWh elektrik tüketmiş olacak ancak yine 153m3 gaz ve 226kWh elektriği yüksek tarifeden ödeyecek. 

Sonuçta bu hane tüm yıl boyunca 1047m3 yerine 1200m3 gaz ve 2900kWh yerine sadece 2674kWh elektrik için tavan fiyattan yararlanmış olacak.

Bunun tam stersi de aynı efekti yaratacak. Yıllık enerji faturası tarihinden önce tasarruf yapmak amacıyla daha az gaz elektrik kullanan bir hane, yıllık tavandan geri kalan miktarları bir sonraki döneme aktaramayacak. Örneğin sözleşmesi 28 nisanda bitecek olan bir hane, 27 Nisan’a kadar 400m3 gaz kullanmış olsa 274m3’lük kısmı tavan fiyata dahil olacak.

Bu hane 2023 yılının sonuna kadar 1200m3 gaz kullanmış olsa ve yıllık tüketimi bildirilen sınırı aşmamasına rağmen,  247m3’lük kullanmadığı bölümü piyasa değerinden faturalandırılacak. 

Yalnızca, hem sözleşme tarihine göre son günden hem öncesinde hem de sonrasında hesaplama modelinin öngördüğünden daha fazlasını tüketirseniz veya tüketiminiz gerçekten tam olarak ortalamaysa, tavan fiyat uygulamasından yararlanmış olacaksınız.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.