Eneco, Greenchoice ve Vatten Fallen şirketleri, Enerji bakanı Rob Jetten’ın bu hafta yaptığı açıklamaya rağmen, daha önce ilan edilen tarife değişikliğinin 1 Ekim’den itibaren uygulanacağını açıkladı. Şirketlerin açıklamasına Hollanda Tüketici ve Piyasa Gözetim Kurumu’ndan (ACM) sert yanıt geldi. Kurum şirketlerin incelemeye alındığını ve para cezası riskiyle karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Enerji Bakanı Rob Jetten Salı günü yaptığı açıklamada, enerji tarifelerinde yapılacak değişikliklerin bir ay önceden tüketicilere bildirilmesi gerektiğini belirtti. Bakan bu değişikliğin ekim ayında yapılacak tarife değişiklikleri için de geçerli olduğunu bilhassa vurguladı. Ancak Çarşamba günü açıklama yapan Eneco, Greenchoice ve Vatten Fallen şirketleri, 1 Ekimden itibaren geçerli olacak yeni tarifelerde bir değişiklik yapılmayacağını duyurdu.

Başka şirkete geçebilirler
Her üç şirkette belirlenen tarihten itibaren zamlı tarifeden hesaplama yapılacağını, müşterilerin isterse farklı bir şirkete geçiş yapabileceklerini açıkladı. 

Eneco “müşteriler fiyatları kendileri değerlendirmeli” yorumunu yaparken, Greenchoice “1 Ekim'den itibaren tedarikini yeni fiyattan alan müşteriler, hemen ve belirli bir süre önce haber vermeksizin yeni bir tedarikçiye geçebilirler.” dedi. 

Vatten Fallen şirketi ise RTL haber servisine yaptığı açıklamada durumu “Değişken sözleşmeli müşterilerimizin ücretsiz olarak ve birkaç gün içerisinde geçiş yapabilmesi mümkün olduğundan, müşterilerimizi zamanında bilgilendirdiğimize inanıyoruz.” şeklinde yorumladı.

Essent şirketinden yapılan açıklamada ise konunun incelendiği ve bu hafta Cuma günü müşterilerin bilgilendirileceği belirtildi.

Şirketler ceza ile karşı karşıya kalabilir
Hollanda Tüketici ve Piyasa Gözetim Kurumu’na (Autoriteit Consument & Markt - ACM) göre enerji şirketleri müşterilerine bilgi vermekte geç kaldı ve 30 günlük süreyi kale almadı. ACM, Avrupa Adalet Divanı ve Uyuşmazlık Komitesi'nin önceki kararlarına dayandırdığı açıklamasında, şirketlere fiyatlarda ani değişiklik yapmamaları uyarısında bulundu.

Kurum tarafından bugün yapılan açıklamada 1 ekimden itibaren şirketleri incelemeye başlanacağı ve bu incelemede hangi şirketin 30 günden daha kısa sürede fiyat değişikliğine gittiğinin araştırılacağı belirtildi.

ACM’ye göre; tüketicilerin bir enerji sözleşmesinin feshi için yasal olarak otuz gün önceden bildirmesi gerektiği gibi şirketler de tarife değişikliğinde bu süreyi korumayarak müşterilerini 30 gün önceden bilgilendirmek zorunda. ACM bu açıdan bakıldığında, fiyatları aniden yükselttikleri için şirketlerin “para cezası, ceza veya bağlayıcı talimat alma” gibi risklerle karşı karşıya kalabileceğini açıkladı.  

Enerji sektörü derneği Energie-Nederland’ın bir sözcüsü ise ACM'nin “kuralları yorumlamasına” şaşırdıklarını belirterek “Kanuna aykırılık kesinlikle yoktur. Tarifedeki değişikliğin ilan süresi kanunda düzenlenmemiştir. Sadece ihbar süresi vardır ve ACM şimdi bunu uzatıyor.” şeklinde açıklama yaptı.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.