Hollanda’da büyük enerji şirketleri Ekim ayı itibariyle gaz ve elektrik ücretlerine zam yaptı. Vattenfall ‘in ekim ayında zam yapacağını açıklamasının ardından, Eneco gaz fiyatını, Greenchois ise elektrik fiyatını ikiye katladı, Essent elektriğe yüzde 50 zam yaptı, 

Hükümetin gaz ve elektrik fiyatlarında tavan fiyat belirleyeceğini açıklamasının ardından bugün Essent elektrik ve gaz tarifelerine 1 Ekimden itibaren zam yapılacağını açıkladı. Şirket; gaz fiyatlarına yüzde 30, elektrik fiyatlarının ise yüzde 50 oranında artacağını belirtti.

Essent’in bugün yaptığı açıklamada şuanda 0,29447 euro olan elektrik kilovat saat ücretinin 0,44395 euroya ve metreküp fiyatı 1,51371 euro olan gaz fiyatının ise 1,99440 euroya çıkacağı belirtildi. 

Essent müşterilerine gönderdiği bilgilendirme mektubunda, “Enerji fiyatları hala çok hızlı yükseliyor. Maalesef değişken fiyatlı abonelik tarifemiz, 1 Ekim 2022'den itibaren artacaktır.” şeklinde ifade kullanıldı. 

Şirket yeni tarifenin ‘enerji vergisi, sürdürülebilir enerji ve iklim geçişi için ek ücret ile yüzde 9 KDV’yi de kapsadığı hatırlatıldı. Şirket faturaların mümkün olduğunca makul düzeyde tutmaya çalışıldığını belirtirken, yeni fiyatlarla dahi piyasadaki en düşük tarifeyi uyguladığını iddia ediyor. 

İlk zam açıklaması yapan şirket Vattenfall 
Eylül ayı başında açıklama yapan Vattenfall, değişken fiyatlı tarifeye sahip aboneler için uygulanacak zam miktarına göre elektriğin kilovat saat ücretinin 0,40 euro ve gaz metreküp fiyatının ise 2,02 euro olacağını bildirdi. Bu zammın “sadakat indirimi” uygulanan müşterilerin dışındaki müşterilere uygulanacağını aktarıldı. 

Eneco gaz fiyatını iki katına çıkarttı
Eneco'nun enerji fiyatları da Temmuz ayından bu yana arttı. Mevcut müşteriler Temmuz ayında bir metreküp gaz için 1,69 euro öderken, Ekim ayından itibaren 3,39 euro ödemeye başlayacak. Aynı şekilde; Temmuz ayında 0,35 euro olan bir kilovat saat elektriğin fiyatı, Ekim ayında 0,84 euroya yükselecek. 

Greenchoice fiyatları ikiye katladı
Greenchoice aynı Eneco gibi fiyatlarını ciddi bir zam uygulayacak. Şuanda 0,42 euro olan elektriğin kilovat saat ücreti, iki kat artışla 0,89 euroya çıkacak. Greenchoice müşterilerinin gaz için metreküp başına ödediği 1,84 euroluk tarife ise 3,44 euroya çıkacak. 

Şirket bu zammın sabit kontratlı müşteriler için uygulanmayacağını sadece değişken tarifeli aboneliği olan hanelerin (ekim zamları bu abonelerin bir kısmına 1 Ocak itibariyle uygulanacak) zamlı tarifeden ödeme yapacağını açıkladı.

Enerji tavan fiyatı uygulaması
Koalisyon ortaklarının hazırladığı ve 2023 Mali Yılı Bütçe Planı’nı açıklandığı Prinsjesdag’da da dilendirilen, Enerji Tavan Fiyatı uygulamasının enerji şirketlerinin zam kararına karşı nasıl etkili olacağı henüz bilinmiyor. Hükümetin belirttiği üzere tavan fiyat uygulaması kasım ayında devreye girerse haneler sadece 1 ay zamlı tarifeden ödeme yapacak. 

Tavan fiyat uygulaması ile ilgili şuana kadar yapılan açıklamalara göre faturalar ortalama 1200 metreküp gaz ve 2400 kilovatsaat elektrik tüketimi üzerinden hesaplanacak. Bu miktarı geçen hanelerde fatura bedeli piyasa değerinden hesaplanacak. Kullanımdaki tavan fiyat ise 1 metre küp gaz için 1,50 euro ve bir kilovatsaat için de 0,70 euro olarak hesaplanacak. 

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.