Hollanda Tüketici ve Piyasa Gözetim Kurumu (Autoriteit Consument & Markt - ACM) enerji şirketlerine gönderdiği bir mektupta, 1 Ocak ile 1 Şubat tarihleri arasında müşterilerin sayaç bilgilerini kontrol ederek, elde edilen bilgileri ACM’ye iletilmesini istedi. Kuruma göre şirketler her müşterisinden bu bilgiyi almakla yükümlü olacak. Tüketiciler sayaç bilgilerini fotoğraflayarak enerji şirketine gönderecek.

Hükümet 1 ocak itibariyle enerjide tavan fiyat uygulamasını devreye sokacak. Uygulamada tüketiciler belirli miktardaki kullanım için indirimli fiyat üzerinden ödeme yapacak. Bu anlamda gerekli  kontrolleri yapmak zorunda olan ACM, her tüketicinin sayaç bilgilerini elde ederek gerçek enerji tüketimi üzerinden ücretlendirme yapılabileceğini belirtti.

ACM tarafından şirketlere gönderilen mektuba göre,  eski veya yeni sistem sayaçlar fark etmeksizin, herkes sayaç bilgilerini enerji şirketine iletmek zorunda. Sayaç okumalarını zamanında teslim etmeyen tüketiciler içinse ortalama bir tüketim miktarı üzerinden fatura kesilecek. 

ACM şirketlerin bizzat bu bilgiyi müşterileri ile paylaşmasını ve elde edilen sayaç bilgilerinin kuruma gönderilmesini istiyor.

Bu zorunluluk özellikle eski sistem sayaca sahip olan tüketiciler için oldukça fayda sağlayacak. ACM, getirdiği sayaç okuma yükümlülüğü ile tüketicinin kullandığı enerjiyi gerçek ve düşük değerden ödemesini sağlarken, aynı zamanda olası sahtekarlıkların da önüne geçmek istiyor. 

Geçtiğimiz aylarda enerji tarifelerinde yapılan değişiklik sonrasında bir çok tüketicinin ACM’ye şikayette bulunduğu ve sayaçlarının okunmadığını ilettiği belirtiliyor. Aralık ayı başında ACM, tüm enerji şirketlerine uyarıda bulunarak, okunamayan bir akıllı sayaç veya eski tip sayacı olan enerji tedarikçilerinin, her enerji tarifesi değişiminde müşteriden sayaç bilgilerini talep etmek zorunda olduğunu belirtti. Sadece bu bilgiyi iletmeyen kişiler için ortalama bir tüketim üzerinden faturalama yapabilmekte. 

ACM bu konuda eski tip sayaçları olanlar başta olmak üzere, tüketicilere de sayaç bilgilerini belirli dönemlerde not etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Kurum ayrıca şirketlere de şu uyarıyı yaptı: Bir şirket yılsonu veya yılda iki kez kontrol dışında daha fazla sayaç kontrolü yapmıyorsa, bu şirketin bir yıllık değişken tarifeli kontrat sunmasına izin verilmeyecek. Web sitelerinde “model kontrat” örneği sunmayan şirketler de bu eksikliği gidermediği takdirde yaptırımla karşılaşacak.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.