Hükümet tarafından verilen kararla Kasım ve Aralık aylarında vatandaşların enerji faturalarına 190 euroluk enerji yardımı yansıtılacak. Bu yardım enerji şirketleri aracılığıyla uygulanacak. Her şirket yardımı, kendi kuralı doğrultusunda, müşterilerine yansıtacak. Yardımdan toplumun geniş bir kesiminin faydalanacağı tahmin ediliyor.

Kimler bu yardımdan faydalanabilir?
190 euroluk yardım için kişinin gelirine, sözleşme türüne veya fatura bedeline bakılmıyor. İlgili ayların ilk günü haneye kayıtlı enerji kontratı olan vatandaş, bu yardımdan yararlanabilecek. Nispeten az enerji kullanan şirketler de bu yardımdan yararlanacak.  Yardım; tek bir bağlantıda birden fazla hanenin bağlı olduğu apartman veya bloklar için geçerli değil. Bu kişiler için farklı bir çözüm arayışı devam ediyor.

Yardım otomatik mi ödenecek?

  • Her ne kadar bu yardım için başvurmanız gerekmese ve otomatik olarak ödenecek olsa da nasıl ödeneceği konusu enerji şirketinizin kuralları ile ilgili. 
  • Eneco ve Vattenfall gibi bazı şirketler, 190 euroyu direk olarak müşterilerinin hesaplarına yatıracak. Ancak Essent gibi bazı şirketler ise 190 euroyu aylık fatura bedelinden düşecek. Ayrıca tedarikçi, sözleşme feshedildiğinde 190 euroluk tutarı hesaba yatırma olanağını da seçebilir.
  • Gazınızı ve elektriğinizi farklı şirketlerden alıyorsanız, yardım elektrik tedarikçiniz aracılığıyla ödenecek. 
  • Fatura ödemelerinde borcu olan müşterilerde ise 190 euroluk miktar borçtan düşülecek.

Aylık faturası 190 eurodan düşük olanlar

  • Aylık enerji faturası 190 euronun altında olanlar da bu yardımdan faydalanacak. 
  • Eğer enerji şirketiniz belirlenen miktarı otomatik olarak hesabınıza yatıracaksa, fatura bedelinin bir önemi yok. 
  • Eğer bu yardım, Essent’te olduğu gibi, faturanıza indirim şeklinde yansıtılacaksa, o zaman büyük ihtimalle kalan tutar ay içinde size aktarılacak. 
  • Diğer bir seçenek de, kalan tutarın yılsonundaki nihai fatura bedelinden düşülmesi şeklinde gerçekleşebilir.

Enerji ödeneği alıyorum. 190 euro ödeneğimi etkileyecek mi?
Düşük gelirli vatandaşlara verilen enerji ödeneği, yapılacak 190 euroluk enerji yardımından ayrı olarak veriliyor. Yani enerji ödeneği alanların ödeneğinde bir kesinti olmayacak. Aynı şekilde kira veya sağlık yardımı ödeneklerine (huur- of zorgtoeslag) de bir etki yapmıyor.

Yakında başka bir enerji şirketini değiştireceğim. Parayı kimden alacağım?
190 euroluk yardımı ayın ilk günü kayıtlı olduğunuz tedarikçiden alacaksınız. Ay ortasında başka bir enerji tedarikçisine geçseniz dahi 190 euroyu verecek olan şirket, ayın 1’inde kayıtlı olduğunuz şirket olacak.

Aralık ayından sonra ne olacak?
Ocak ayından itibaren enerjide tavan fiyat uygulaması devreye girecek. Buna göre yıllık tüketimi 2.900 kilovat saat elektrik ve 1.200 metreküp gazın altında olan hanelerde, maksimum tavan fiyat elektrikte kilovat saat başına 40 sent, gazda ise metreküp başına 1,45 euro olacak. Belirlenen kullanım miktarlarını geçen hanelerin faturaları o günkü piyasa değerinden hesaplanacak. 
 

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.