Enerji şirketleri Eneco ve Vattenfall tarafından yapılan açıklamaya göre geçtiğimiz yılın sonunda gaz ve elektrik faturasını ödeyemeyen kişilerin sayısında artış yaşandı. Eneco borçlu olan kişi sayısının yüzde 10, Vattenfall ise yüzde 20 ila 30 arasında arttığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl patlak veren Rusya – Ukrayna savaşı sonrası Rusya’nın Avrupa ülkelerine ithal ettiği doğal gazı kısması ve fiyatların artması enerji piyasasında şiddetli bir dalgalanma yarattı. Ancak bunun etkisi halen daha devam ediyor. Elektrik üretmek için düzenli olarak gaz kullanılması, elektrik fiyatlarını da artırdı. Bazı hanelerin elektrik masrafı yüzlerce euro arttı.

Eneco geçtiğimiz yaz aylarında, faturasını ödemekte zorlanan müşterilerin sayısının artmaya başladığı uyarısında bulunmuştu. Şirketin son açıklamasında bu kişilerin sayısının yaklaşık yüzde 10 düzeyinde arttığı ve yaklaşık iki milyon müşteri içerisinde on binlerce insanın ödeme zorluğu çektiği belirtildi.

Geçen yılın başında ödeme sorunlarının arttığını açıklayan Vattenfallen, yılın ikinci çeyreğinde faturasını ödeyemeyenlerin sayısında hafif düşüş yaşandığını ancak dördüncü çeyreğinde yeniden arttığını belirtti. Şirkete göre geçen yıl faturasını ödeyemeyenlerin sayısı yaklaşık yüzde 20 ila 30 arasında artış gösterdi.

Nasıl olduğu tam olarak net olmasa da Essent, geçen yıl müşterileri arasında faturasını ödeyemeyenlerin sayısında bir yıl önceye göre düşüş kaydedildiğini açıkladı. Şirket 2022 aralık ayında borçlu konumuna düşen müşterilerin sayısında hafif bir artış kaydedildiğini aktardı.

Bilindiği üzere artan enerji fiyatlarında vatandaşı desteklemek isteyen Hükümet 1 ocak 2023 itibariyle enerjide tavan fiyat uygulamasına geçti. Bu uygulamada hükümet enerji faturasının bir kısmını ödeyecek. Ancak enerji şirketlerine göre bu uygulamanın borçluların sayısında nasıl bir etkisi olacağı ancak önümüzdeki dönemde ortaya çıkacak.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.