Ağırlığı 3.500 ila 4.250 kilo arasında olan elektrikli kamyonetlerin sürücülerinin 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren C sınıfı kamyon ehliyetine sahip olması gerekecek. Bu araçlar için B sınıfı ehliyetler kullanılamayacak. Geçici hükümetin bu kararı iş dünyasında tepki ile karşılandı. Hükümetin girişimcileri zorla dizel motor seçmeye yönlendirdiği belirtildi.

Eski kabinede Altyapı ve Su Yönetimi Bakan Mark Harbers, Çarşamba günü Temsilciler Meclisine gönderdiği mektupta bu yönde alınan kararı açıkladı. 

Elektrikli ve fosil yakıtla çalışan kamyonetler arasındaki farkın yasal olarak giderilmesinin çok karmaşık olduğunu belirten Bakan Harbers, yeni düzenleme ile yaklaşık bin kadar elektrikli kamyonet sürücüsünün 1 Temmuz'dan itibaren B ehliyetiyle yollara çıkmasına izin verilmeyeceğini dile getirdi. 

Bakan yaptığı açıklamada, yol güvenliği ile ilgili “zor bir dengeleme eylemi” ifadesini kullandı, “Daha ağır bir araçla çarpışmak daha büyük bir ciddi yaralanma riskine yol açar.” dedi.

Kabine daha önce B sınıfı ehliyetlerin bu araçlar için de yeterli sayılacağı bir yasa çıkartmak istiyordu ancak şimdilik bu düşünce rafa kaldırılmış oldu.

'Girişimciler dizel motor seçmeye zorlanıyor'
İş dünyası Harbers'in kararına öfkeyle tepki gösterdi. Transport & Logistiek Nederland, INretail, VNO-NCW ve mkb-Nederland gibi kuruluşlar tolerans programının çok hızlı bir şekilde yürürlükten kaldırıldığını düşünüyor. Yapılan ortak açıklamada “Çok kısa ve kabul edilemez” ifadesine yer verildi.

Açıklamada girişimcilerin gereksiz maliyetlere katlanmak zorunda kalacağından ve dizel motorlu bir kamyoneti tercih etmek zorunda bırakıldığına dikkat çekildi. “Bunun nedeni elektrikli kamyonet sürücülerinin çoğunun ana ehliyete sahip olmamasıdır. Bu, sürdürülebilir lojistik ve yaşanabilir şehirlere giden yolda gereksiz bir engeldir.” denildi

“Hükümet şimdi aynı kamyonetlere fiilen el koyuyor” 
Teslimat şirketi DHL, mevcut programın 1 Temmuz 2024'te sona ermesi halinde yüzlerce elektrikli kamyoneti hurdaya çıkarmak zorunda kalacağından korkuyor. bir DHL yöneticisi “Daha da hayal kırıcı olanı, hükümetin bu şekilde sektörün enerji dönüşümünü açıkça engellemesidir. Bizi bu yatırımı yapmaya çağıran hükümet şimdi aynı kamyonetlere fiilen el koyuyor,” ifadesini kullandı.

Elektrikli ve fosil yakıtla çalışan kamyonetler
Elektrikli kamyonetler, fosil yakıtlarla çalışan aynı boyuttaki kamyonetlerden daha ağır. Bunun nedeni araçta bulunan ağır bataryalar.

Girişimcilere daha sürdürülebilir olmaları için alan açmak amacıyla hükümet 2019'dan bu yana B ehliyetine sahip kişilerin büyük elektrikli kamyonetleri kullanmasına müsamaha gösteriyordu. Hükümet, elektrikli minibüslerin takograf olarak adlandırılan bir cihaza sahip olması koşulunu getirdi. Bu cihaz, direksiyon başında ne kadar süre kaldığınızı takip ediyor ya da 100 kilometreden fazla araç kullanamayacağınızdan emin olmanızı sağlıyor.

©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Ford - Elektrikli kamyonet

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş