Hollanda Kanser Enstitüsü (IKNL) tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre, gelir düzeyi kanserden hayatta kalma oranını etkiliyor. Düşük gelirli bireylerin kanser tanısından beş yıl sonra hayatta kalma şansları, yüksek gelir grubundaki hastalara kıyasla neredeyse yüzde 10 daha düşük.

Araştırmanın başkanı Mieke Aarts, bu sonucun şok edici olduğunu ancak önceki araştırmalara göre beklenen bir sonuç olduğunu belirtti. Aarts, “Tanıdan tedaviye ve hayatta kalmaya kadar her aşamada sistematik farklar görüyoruz," dedi.

Hollanda’da Müslüman, Hristiyan ve Yahudi toplumları hafta sonu okullarının denetimine karşı Hollanda’da Müslüman, Hristiyan ve Yahudi toplumları hafta sonu okullarının denetimine karşı

Sonuçlara göre, yıllık geliri 24 bin 300 eurodan az olan hastaların kanser teşhisinden beş yıl sonra hayatta kalma oranı, yıllık geliri 31 bin eurodan fazla olanlara göre yüzde 10 daha düşük. Ayrıca, düşük gelirli bireylerin daha az sıklıkla kanser odaklı tedavi aldığı, daha fazla sigara içtiği, daha az hareket ettiği ve obezite oranlarının daha yüksek olduğu görüldü.

Düşük gelirli gruptaki bireylerin tarama programlarına ve HPV aşı programlarına daha az katılım sağladıkları belirlendi.

Cinsiyet faktörünün de önemli bir rol oynadığı tespit edildi. Düşük gelirli erkeklerin hayatta kalma oranı yüzde 12 daha düşükken, kadınlarda bu oran yüzde 7.

Aarts, kadınların erkeklere kıyasla daha erken doktora gitme eğiliminde olabileceğini, ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Düşük gelirli kanser hastalarının fiziksel ve günlük işlevlerinde daha fazla sorun yaşadığı; yorgunluk, ağrı ve kaygı gibi semptomların yüksek gelir grubundaki hastalara kıyasla daha yaygın olduğu gözlemlendi.

Aarts, sosyal çevrenin sağlık üzerindeki etkisine değinerek, "Eğer bir hasta sigarayı bırakmak istiyorsa ancak çevresinde sigara içenler varsa, bırakması zor olacaktır," dedi.

Araştırma, düşük gelirli bireylerin hastalığın daha ileri aşamalarında doktora başvurduğunu ve bu durumun hayatta kalma şanslarını azalttığını da ortaya koydu.

Sağlık çalışanlarının yalnızca hastaya değil, hastanın çevresine de dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Aarts, iki grup arasındaki farkı kapatmak için sağlık alanında daha fazla politika geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Üç aşamalı bir araştırma dizisinin parçası
Bu son araştırma, kanserde sosyoekonomik farklılıklar üzerine yürütülen üç aşamalı bir dizi araştırmanın parçasını oluşturuyor. Yılın başında yapılan bir önceki araştırmada, düşük gelire sahip bireylerin bazı kanser türlerine yakalanma riskinin daha yüksek olduğu, özellikle akciğer, karaciğer, mide ve baş-boyun kanserine yakalanma olasılığının bu grupta daha sık görüldüğü saptanmıştı.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram  ve TikTok hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.