Lareb Yan Etkiler Merkezi direktörü Agnes Kant RTL haber servisine verdiği demeçte, 3. doz aşı sonrası oluşan yan etkilerle ilgili her gün binlerce telefon geldiğini ve çoğunluğun lenf bezlerinde (düğümlerinde) yaşanan şişme vakaları olduğunu açıkladı.  Uzmanlara göre bu rastlanabilir bir durum, ancak yine de araştırılıyor. 

Merkeze gelen şikayetlerin sayısının hatırı sayılır bir rakam olduğunu belirten Kant, ancak bu sayının aşı yaptıran kişi sayısına göre nispeten yüksek olup olmadığını söylemek için henüz erken olduğunu belirtti.

'Bu gerçekten göze çarpıyor'
Şişmiş lenf düğümü şikayetlerinin, destekleyici 3. doz aşıdan sonra oldukça sık rapor edildiğini ve bunun göze çarpıcı olduğunu belirten Kant, “Hala tüm bu şikayetleri işlememiz gerekiyor, ancak şu anda bununla ilgili her gün kesinlikle yüzlerce şikayet alıyoruz. Bu nedenle bizim için, şu anda yaşanan lenf düğümü şişme şikayetlerinin, diğer aşılama turlarındaki yan etkilerden daha yaygın olduğu, çok açık.” dedi.

Nereden kaynaklandığı henüz net değil, ancak açıklanabilir
Agnes Kant bunun nasıl olduğunun henüz tam olarak belli olmasa da mantıklı bir açıklamasının olduğunu belirtiyor. 

Kant  şu şekilde açıklıyor; “Üçüncü dozla birlikte bağışıklık sisteminiz gerçekten harekete geçiyor. Elbette niyet bu ve dolayısıyla ismi de bu yüzden destekleyici aşı. Ancak, aşı sonrası lenf düğümlerinizdeki bağışıklık hücreleri de diğer bölgelerdeki gibi çok aktif hale gelebiliyor. Böylece lenf düğümleri şişmeye başlıyor.” 

Korkulacak bir durum yok ama temkinli olunmalı
Bazı durumlarda lenf düğümü şişme oranının aşırı olabileceğini ve ağrılı bir dönem yaşanabileceğini belirten Agnes Kamp, korkulacak bir durum olmadığını “Eğer aşıdan sonra şişkinlik olursa endişeye kapılmayın” sözleriyle açıklıyor.

Değim yerindeyse işi şansa bırakmamak gerektiğini belirten Agnes Kamp, ne kadar küçük olursa olsun yine de şişkinliğin farklı nedenlerden kaynaklanma ihtimalinin bulunduğunu belirtiyor ve ekliyor, "Bu yüzden her zaman dikkatli olun ve sağlığınızla ilgili herhangi bir şüpheniz varsa veya şikayetiniz geçmiyorsa doktora gidin." uyarısı yapıyor. 

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU