Hollanda’da önümüzdeki yıl itibariyle sağlık sigortasından geri ödenecek bazı kalemlerde değişiklik yapıldı. Buna göre D vitaminleri sigorta paketinden çıkartılırken, NIPT Temel sağlık sigortası paketine alındı ve Korona nedeniyle bakım düzenlemesi uzatıldı.

D vitamini özellikle kas ve kemik yapısı için çok önemli bir vitamin ve bazı kişiler bu vitamini güneş vasıtasıyla alamıyor. Özellikle 50 yaşın üzerindekiler, 4 yaşın altındaki çocuklar, koyu tenli insanlar, hamile olanlar ve güneş ışığına çıkamayanların D vitaminini ekstra olarak kullanması gerekiyor. 

Hollanda vatandaşlarının Sağlık Sigortası Yasası ve Uzun Süreli Bakım Yasası uyarınca sigortalı olmalarını ve sigortalı kalmalarını sağlayan Hollanda'nın bağımsız bir idari organı olan Zorginstituut Nederland tarafından hükümete verilen tavsiyede, D vitamini fiyatlarının düşük olduğu ve rahatça bulunabildiği için sağlık paketinden çıkartılabileceği belirtildi. 

Bu tavsiyeyi takip eden hükümet, yapılan yeni düzenlemeyle 2023 yılından itibaren birçok kişinin kullandığı D vitaminini temel sigorta paketinden çıkartmaya karar verdi. Buna göre D vitamini reçete edilen herkes, masrafları kendi cebinden ödemek zorunda kalacak. 

NIPT Temel sağlık sigortası paketine alındı
Hamilelik döneminde uygulanan kombinasyon testi temel paketten çıkarıldı. Bunun yerine  tıbbi bir gereklilik durumunda doğum kusurlarını ve kalıtsal hastalıkları tarayan “İnvaziv Olmayan Prenatal Test” (NIPT) uygulaması için ödeme kapsamına alındı. Sağlık Bakanı bu konuya yönelik yaptığı açıklamada 1 Nisan 2023’den itibaren NIPT uygulamasının ücretsiz yapılacağını açıkladı. 

NIPT testinde annenin kanından alınan örnekle doğmamış çocukta Down, Edwards ve Patau sendromu gibi kromozom anormalliklerinin olup olmadığı araştırılıyor.

Korona nedeniyle bakım düzenlemesi uzatılıyor
Covid-19 pandemisinden sonra hala bu hastalık nedeniyle oluşan şikayetlerden veya kısıtlamalardan muzdarip olanlar olduğu biliniyor. 

Aile hekimleri veya uzman hekimler tarafından; Covid-19 kaynaklı hastalıklara yönelik verilen fizik tedavi, iyileştirici tedavi, mesleki terapi, konuşma terapisi veya diyet gibi sağlık tavsiyelerine yönelik ödemeler belirli koşullar altında temel sigorta aracılığıyla karşılanabiliyor. 

Yeni uygulamaya göre korona nedeniyle bakım uygulamaları 1 ağustos 2023 tarihine kadar uzatıldı. 
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.