Hükümetin geçtiğimiz günlerde verdiği karara göre enerji kullanımında ve fiyatında bir tavan miktar belirlendi. Enerji Tavanı olarak adlandırılan bu planda, ortalama bir hanenin yılda 2400 kilovat saat elektrik ve 1200 metreküp gaz kullandığı belirtiliyor. Plana göre gazın metreküp fiyatı 1,50 euro, elektriğin kilovat saat ücreti ise 0,70 euro olacak. Ancak şuanda göründüğü kadarıyla yaklaşık hanelerin yüzde 77’si elektrik kullanımında bu tavan miktarı şimdiden geçiyor. Gaz kullanımında ise hanelerin yüzde 65’inin belirlenen miktarın üzerinde kullandığı görülüyor.
Enerji şirketi Zonneplan’ın altı bölgesel şirketin 2021 tüketim verilerine dayanarak yaptığı bir araştırmaya göre; şuanda hanelerin çoğu, hükümetin belirlediği tavan miktarından çok daha fazla elektrik ve gaz tüketiyor.
Gaz kullanımında hanelerin yüzde 57’sinin yılda 1500 metre küpe kadar kullandığını belirten Zonneplan, hanelerin yaklaşık yüzde 20’sinin kullanımının 2000 metre küp olduğunu söylüyor.
Elektrikte ise durum tam tersi; yapılan incelemeye göre, hanelerin sadece yüzde 15’i 2000 ile 2500 kilovat saat elektrik harcarken, yüzde 74’ü 2500 kilovat saatten fazla ve yüzde 18’i ise 5000 kilovat saatin üzerinde elektrik kullanıyor.
Zonneplan sözcüsüne göre asıl soru, hane halkının ne ölçüde bu kullanımın farkında olduğunda yatıyor. “Birçok vatandaş, ne kadar kullandığını ancak yılsonunda ‘son faturayı’ aldıklarında görüyor.” diyen sözcü yılsonu faturalarının dahi çoğu kişi tarafından incelenmediğini belirtiyor.
Hükümetin Enerji Tavanı planına göre hanelerdeki kullanımda ortalama olarak belirlenen kullanımın üstünde tüketen hanenin fatura bedeli, piyasa değerinden hesaplanacak. Şuanda enerji şirketini değiştiren bir vatandaş gazın metreküpü için ortalama 3,70 euro, elektriğin kilovat saati içinse 0,83 euro ödüyor.
ACM inceleme başlatacak
Geçtiğimiz günlerde Hollanda’nın en büyük üç şirketi ekim ayı itibariyle fiyatların zamlanacağını açıkladı. Enerji Bakanı Jetten ve Hollanda Piyasa Denetleme Kurumu (ACM)’nun uyarılarına rağmen gelen bu zam yapma kararı, tepkilere neden oldu.
Bugün bir açıklama yapan ACM, 30 günlük bildiri süresini hiçe sayarak zam yapma kararına devam edeceğini açıklayan şirketlerin 1 Ekim itibariyle incelemeye alınacağını ve para cezası veya farklı yaptırım riskleriyle karşı karşıya kalacaklarını açıkladı.
Foto: Arthur Lambillotte - Unsplash
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.