Hollanda’da yaşayan vatandaşlarımız, özellikle hafta sonuna denk gelen cenaze işlemlerinde, bazı belediyeler hariç, genel olarak nüfus müdürlükleri açık olmadığı için mecburen ölüm belgesi almak için bir sonraki çalışma gününü beklemek zorunda kalıyor. 

Bu durumda mağdur olan cenaze sahiplerine ses olmak için Hengelo Belediye’sine bir soru önergesi hazırlayan Meclis Üyesi Burhanettin Carlak, verdiği soru önergesinin kabul görmesi halinde vatandaşlarımızı sevindirecek bir adıma da öncülük yapmış olacak.

Konu ile ilgili SonHaber haber merkezimize açıklamalarda bulunan Burhanettin Carlak, Hollanda’daki tüm belediyelere bu alanda yol gösterilmesi ve farkındalık oluşturulması gerektiğini belirtirken, bu tür bir uygulamanın tüm Avrupa şehirlerinde de yaygınlaşmasını umduğunu sözlerine ekledi.

Bu alanda farkındalık oluşturulmalı
Bilindiği üzere Hollanda’da cenaze işlemleri için nüfus müdürlüklerinden bir ölüm belgesi alınması gerekmekte. Ancak belediyeler hafta sonları ve resmi tatil günlerinde çalışmıyor. Cenaze yakınları ise ölüm belgesini almak için mecburen gelecek ilk işgününü beklemek zorunda kalıyor. 

Cenaze işlemi hafta sonuna denk geldiği zaman yaşanan bu sıkının giderilmesi için Hengelo Belediyesine soru önergesi sunan Burhanettin Carlak, hafta sonunda açılabilecek bir servis numarası ile cenaze yakınlarının bu mağduriyetinin giderilebileceğini belirtiyor. 

Gerek hafta sonu nüfus müdürlüğünün açılması gerekse de Müslüman mezarlığı için Hollanda Belediyeler Birliği nezdinde de girişimlerde bulunan Carlak, tüm belediyelere bu alanda yol gösterilmesi ve farkındalık oluşturulması gerektiğini savunuyor.  

Cenaze yakınlarının mağduriyeti giderilmeli
 “Özellikle tatil günleri ile birleşen uzun hafta sonlarında resmi cenaze işlemleri için aile yakınlarının bazen günlerce beklemek zorunda kaldığına değinen Carlak “Cenaze yakınları hem içinde oldukları yas dönemi hem de yoğun taziye kabulünün yanı sıra bürokrasiye de takılıyor. Halbuki belediyenin özel nöbetçi servis numaraları ile ölüm kağıdını alıp biran önce cenaze işlemlerine devam edilmeleri gerekir” dedi.

Carlak bu değişikliğin, cenaze yakınlarının hem moral ve zaman hem de maddi kayıplarının önüne geçmek açısından, gerekli bir hizmet olacağına vurgu yaptı.

Türkiye’ye defnedilecek cenazeler için de geçerli
Konsolosluklarımızın da bir dönem aynı şekilde, yakının isteği üzerine cenaze nakil işlemleri için gerekli evrakları verdiklerini belirten Carlak, “Umuyorum ki bu sayede, cenaze sahipleri de cenaze hafta sonuna gelmiş olsa dahi hiç beklemeden Türkiye`ye götürüp biran önce defnedebilir” dedi. 

Carlak ayrıca Hollanda`da Diyanet Vakfı`nın da son dönemde bu alanda ciddi çalışmaları olduğunu belirterek, bunun sevindirici bir gelişme olduğunu vurguladı.

Hengelo bölgesinde Müslüman Mezarlığı girişimi
Hengelo bölgesinde Müslüman mezarlığı için de girişimlerde bulunan Carlak, “belediyelere ait genel mezarlıklarda Müslümanlara tahsis edilen özel bolümler var ancak, inancımız gereği kabir sonsuza kadar mevtaya ait olduğundan 10, 20 veya 30 yıl gibi sonu meçhul bir kontratla mezar kiralanması ihtiyacı karşılamıyor” dedi.

Carlak Hollanda Belediyeler Birliğine de ayrıca mektup yazarak hafta sonu ve tatil günlerinde nüfus dairelerinin gerektiğinde açılabilmesi hem de Müslüman Mezarlığı ihtiyacının giderilmesi için aktif sorumluluk almasını istedi.

Burhanettin Carlak son olarak bu tür bir uygulamanın tüm Avrupa şehirlerinde yaygınlaşmasını umduğunu da sözlerine ekledi.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın