Hollanda’da vape olarak da bilinen elektronik sigaralar ve dolum sıvıları 1 Ocak 2029’dan itibaren daha pahalı olacak. Hükümet, halen yüzde 21 KDV uygulanan bu ürünlerden ayrıca yeni bir tüketim vergisi almaya hazırlanıyor. Yeni verginin kesin tutarı henüz belirlenmedi ancak fiyatların birkaç euro artması bekleniyor. Hükümet, fiyat artışıyla özellikle gençler arasında elektronik sigara kullanımını azaltmayı amaçlıyor.
Elektronik sigaraların fiyatı birkaç euro artacak
Yeni verginin 1 Ocak 2029’da yürürlüğe girmesi planlanıyor. Düzenleme elektronik sigaraları ve bunların dolum sıvılarını kapsayacak.
Verginin miktarı henüz hesaplanmadı. Ancak uygulanacak verginin tütün ürünlerinden alınan tüketim vergisine benzer düzeyde olması planlanıyor. Bunun sonucunda elektronik sigara ürünlerinin fiyatlarının birkaç euro artması bekleniyor.
Maliyeden sorumlu Devlet Sekreteri Eerenberg, gençler arasında vape kullanımının yaygınlaşmasına dikkat çekerek fiyat artışıyla özellikle gençleri bu ürünlerden uzaklaştırmayı amaçladıklarını söyledi.
Eerenberg, elektronik sigaralar ile normal sigaralar arasında vergilendirme açısından fark bulunmasının doğru olmadığını belirterek, tütün ürünlerinin kullanımını azaltmak amacıyla uygulanan ek vergilerin vape ürünleri için de geçerli olması gerektiğini ifade etti.
Aromalı elektronik sigaralar zaten yasak
Hollanda, son yıllarda elektronik sigaralara yönelik kuralları kademeli olarak sıkılaştırdı. Ülkede 1 Ocak 2024’ten bu yana aromalı elektronik sigaraların satışı yasak. Yalnızca tütün aromalı ürünlerin satışına izin veriliyor.
Sigara içmenin yasak olduğu alanlarda elektronik sigara kullanımına da izin verilmiyor. Elektronik sigara ve vape satan işletmelerin de tütün ürünleri satan işletmeler gibi kayıt yaptırması gerekiyor.
Satış noktalarına yönelik yeni bir kısıtlama da hazırlanıyor. Mevcut plana göre elektronik sigaraların satışının 1 Temmuz 2027 veya 1 Ocak 2028’den itibaren yalnızca bu ürünlerin satışına izin verilen uzman mağazalarda yapılması öngörülüyor. Kesin başlangıç tarihi ise henüz netleşmedi.
Hükümet gençlerin vape kullanımını azaltmak istiyor
Yeni verginin temel gerekçelerinden biri gençler arasında elektronik sigara kullanımının azaltılması.
Elektronik sigaralarda nikotin içeren veya içermeyen sıvı ısıtılarak buhar oluşturuluyor. Normal sigaradan farklı olarak tütün yakılmadığı için katran ve karbonmonoksit ortaya çıkmıyor. Buna karşılık kullanıcılar buhar yoluyla çeşitli kimyasal maddelere maruz kalabiliyor.
Hükümet, fiyatların yükselmesinin elektronik sigaraya başlamayı düşünen gençler üzerinde caydırıcı olmasını hedefliyor.
Avrupa Birliği daha erken davranırsa Hollanda kendi planını geri çekecek
Hollanda’nın hazırladığı düzenlemede Avrupa Birliği’ndeki çalışmalar da dikkate alınıyor.
Avrupa Birliği’nin elektronik sigaralara yönelik ortak vergi düzenlemesi 1 Ocak 2029’dan önce yürürlüğe girerse, Hollanda kendi vergi planından vazgeçecek ve AB’nin belirlediği kuralları uygulayacak.
Hollanda’nın kendi planı yürürlüğe girerse elektronik sigara kullanıcıları mevcut yüzde 21 KDV’nin yanı sıra yeni özel tüketim vergisini de ödeyecek. Verginin ürün başına ne kadar olacağı ise düzenlemenin ayrıntıları tamamlandığında belli olacak.
©Sonhaber.eu



