Almanya’da geçtiğimiz yıl yapılan tartışmalardan sonra bu yıl haftada 4 gün çalışma modeli denenmeye başlandı. Hollanda’da henüz bu düşünce biraz ütopya gibi görünse de işçi sendikaları aynı maaşla 4 gün çalışma modelinin burada da uygulanabileceğini savunuyor. Bu düşünceye karşı çıkanların başında ise işverenler örgütleri geliyor.

Sendikalar, gelecek toplu iş sözleşmesi yılı için aynı maaşla daha kısa bir çalışma haftası talep ediyor. Ancak, uygulamada bu tür anlaşmalar nadiren gerçekleşiyor. İşgücü piyasasındaki darlık, yüksek maliyetler ve milyonlarca yarı zamanlı çalışan nedeniyle henüz bu konuda bir adım atılamıyor.

Ortalama çalışma haftası 32,1 saat 
Merkezi İstatistik Bürosu CBS verilerine göre Hollanda’da ortalama çalışma süresi geçen çeyrekte haftada 32,1 saat oldu. CBS, toplamda 4 milyon 741 bin kişinin yarı zamanlı ve 5 milyon 81 bin kişinin ise tam zamanlı çalıştığını açıkladı.

Sendikalar kısa çalışma haftası talep ediyor 
İşçi sendikası FNV, iş ve özel yaşam arasında daha iyi bir denge sağlamak amacıyla kısa çalışma haftasının büyük bir destekçisi. FNV Başkan Yardımcısı Zakaria Boufangacha, "Dört günlük bir çalışma haftası devamsızlıkları azaltır ve üretkenliği artırır" diyor. FNV, önümüzdeki toplu iş sözleşmesi sezonunda yüzde 7 maaş artışı, saat başı 16 euro asgari ücret, 32 saatlik dört günlük çalışma haftası ve daha fazla kalıcı sözleşme talep ediyor.

Diğer bir işçi sendikası CNV de yeni toplu iş sözleşmesi sezonunda çalışma saatlerinin azaltılması üzerinde duruyor. Sendika, iki saat daha kısa çalışma haftası ve aynı maaşı talep ediyor. CNV Başkanı Piet Fortuin, "Bu şekilde çalışanlar daha fazla nefes alabilir" diyor. Enflasyon düştüğü için CNV, önümüzdeki sezon için maaş artışı talebini yüzde 3,5 ila 6 arasında tutuyor. Ayrıca CNV, iki saat daha kısa çalışma haftası ve bir yıl sonra kalıcı sözleşme istiyor.

Avusturya’nın üç eyaletinde ısınma yardımı başvuruları başlıyor Avusturya’nın üç eyaletinde ısınma yardımı başvuruları başlıyor

İşverenler kısa çalışma haftasına karşı 
İşveren örgütleri VNO-NCW ve MKB-Nederland ise bu talebe karşı çıkıyor. "İşgücü piyasasında tarihi bir darlık var, nüfusumuz yaşlanıyor. Hollanda’nın ayakta kalabilmesi için çalışılması gerekiyor," diyen bir örgüt sözcüsü aynı zamanda şunları da dile getiriyor: “Polis, eğitim ve sağlık sektörlerinde insanlara ihtiyacımız var. Hemşireleri, öğretmenleri ve polis memurlarını finanse etmek için iş dünyasında çalışan insanlara da ihtiyaç var."

İşverenler derneği AWVN'ye göre, kısa çalışma haftasına geçen çok az şirket var. Örneğin, Achmea 2021'den bu yana 34 saatlik bir çalışma haftası uyguluyor, ancak bu, norm olan 36 saatin altında. Yazılım şirketi AFAS’ın çalışanları ise gelecek yıldan itibaren dört günlük bir çalışma haftasına geçecek, ancak çalışma koşulları aynı kalacak.

AWVN sözcüsü bu durumun bir istisna olduğunu belirtirken bu konuda bir trend oluşmayacağını düşündüğünü belirtiyor. Sözcü zaten birçok insanın yarı zamanlı çalıştığını belirterek “daha fazla çalışmamız lazım” diyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi