Action, Almanya, Belçika ve Hollanda’da kanserojen mutfak gereçlerini geri çağırdı Action, Almanya, Belçika ve Hollanda’da kanserojen mutfak gereçlerini geri çağırdı

Hükümetin “Tütünsüz gençlik” politikasının bir parçası olarak planlanan tütün ve tütün ürünlerine uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarındaki artış 1 Nisan itibariyle yürürlüğe girdi. Bir paket tütünün fiyatı şuana kadar görülmemiş bir artışla 8 euro birden zamlandı. İçinde 20 sigara bulunan bir paket sigaranın fiyatı ise 3 euro arttı.

Yeni ÖTV miktarı ise 50 gramlık tütün paketi 24,62 euroya çıktı. Bu ücretin büyük bir kısmı (6,52 euro) ÖTV için alınmakta ancak bunun üzerine 1.37 euro da Katma Değer Vergisi kesilmekte.

Perakende dükkanları önce elindeki stoku bitirmek zorunda olduğu için bu zammı hemen fiyatlara yansıtamayacak. Bu nedenle bazı dükkanlarda eski fiyattan sigara veya tütün bulmak mümkün.
Her yıl 1 Nisan'da tütün ürünlerine uygulanan ÖTV artırılıyor. Geçici hükümet, fiyatları artırarak sigara ve tütün kullanımını caydırmayı amaçlıyor. Geçen yıl, hükümetin bir paket sigaranın fiyatını 30 hatta 40 euroya çıkartacak bir planı sızdı, ancak bu plan gerçekleşmedi.

Bu planın yerine mağazalarda tütün ürünlerini müşterilerin direk göremeyeceği raflara yerleştirmek, çevrimiçi tütün ürünleri satışının sonlandırılması gibi önlemler alındı.

Bu yıl Temmuz ayında da süpermarketler için bir satış yasağı başlayacak. Çevrimiçi sigara satışı yasaklanan süpermarketler fiziki satışları da sonlandırmak zorunda kalacak. 

Geçtiğimiz yıl tütün ürünleri satışından hazineye kalan miktarın 3,1 milyar euro olduğu, yeni zamla birlikte bu sayının bu yıl oldukça artacağı belirtiliyor. 2019 Yılındaki korona döneminden önce hazinenin kasasına giren miktar 2,6 milyar euroydu.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.