Hollanda’da 1 Ağustos'tan itibaren iş hukukunda bazı değişiklikler yapıldı. Avrupa Birliği (AB) tarafından kabul edilen ve Hollanda’da da bugünden itibaren geçerli olan yeni iş hukuku düzenlemesinde özellikle istihdam şartlarının ve koşullarının hem işveren hem de çalışan için daha şeffaf hale geldiği belirtildi.

Yeni düzenleme aslında var olan iş sözleşmesine ek olarak yürürlüğe giren yasal bir uyarlama ve bir çalışan olarak işine zarar vermeden veya dezavantajlı duruma düşmeden bazı haklar elde etmesine olanak sağlıyor.

Yeni düzenlemede en dikkat çeken noktalar şu şekilde sıralanıyor:

1. Bilgi yükümlülüğü 
Bir işverenin bilgilendirme yükümlülüğü daha da genişletildi. Artık işverenler, maaş, ödeme şekli, işyeri, eğitim politikası, emeklilik planı, izin seçenekleri, ihbar süresi, çalışma izni ve günlük veya haftalık normal çalışma saatleri gibi konularda işe başladıktan sonraki bir ay içinde personelini bilgilendirmek ve bu hususlara açıklık getirmekle yükümlü olacak. 

2. İş saatlerinde ücretsiz eğitim
Yeni iş kanununa göre, bir işveren çalışanının mesleğini icra etmesi için gerekli olan eğitimin ücretini ödemekle yükümlü olacak. Bu gerekli eğitim - mümkün olduğu sürece - mesai saatleri içinde gerçekleşecek. Böylece personelin mesai saatlerinin dışında ekstra zaman harcamasına gerek kalmayacak. 

3. İkinci iş veya gönüllülük temelinde işler
Yeni düzenlemede bir işverenin, çalışanının ikincil faaliyetlerini yasaklaması giderek zorlaşacak. Yani başka bir yerde işinize ek olarak başka faaliyetleriniz varsa veya mahallede veya spor kulübünüzde gönüllü olarak çalışıyorsanız, bişvereniniz buna engel olamayacak.

Hollanda’da yapılan birçok iş sözleşmesinde bir yerde çalışırken ikinci bir işe gitmek için işverenden izin alınması gerektiği bilinen bir kural. Yeni düzenlemeye göre ikinci bir işe girmek isteyen çalışan, işverenin iş kontratına “çalışanın sağlığı veya güvenliği, olası bir çıkar çatışması veya gizli şirket bilgilerini korumak” gibi bir madde eklemesi halinde, şirketten izin almak zorunda kalacak. 

4. İşverene 1 ay mühlet
Hollanda yasalarına göre, bir süre bir iş yerinde çalışan kişi, işvereninden sabit çalışma saati veya kalıcı bir sözleşme isteyebilme hakkına sahip. Yeni düzenleme bu talebi yasal olarak daha bağlayıcı hale getirdi. Değişken saatlerde veya sabit olmayan bir kontratla çalışan bir kişi sabit kontrat için işverenine başvurur ve işveren bir ay içinde yanıt vermezse, yapılan talep otomatik olarak kabul edilecek.

Örneğin, haftada 20 saatlik yarı zamanlı sözleşmesi olan, ancak haftanın beş günü de müsait olduğunu belirten bir kamyon şoförü gibi. Böyle bir durumda işveren talebi kabul etmek zorunda değil ancak buna karşı ret cevabının haklı bir gerekçesi olmak zorunda. 

5. Öngörülebilir çalışma ritmi
Bazı işlerde çalışma saatleri değişkenlik göstermekte ve sabit iş saati veya günü belirtilmemekte (Oproepkrachten). Yeni yönetmeliğe göre; işveren artık hangi saatlerde işe gelmek zorunda olduğunuzu ve hangi durumlarda böyle bir çağrıyı reddedebileceğinizi çalışanına açıklamakla yükümlü olacak. Bu çağrının iş gününden en az dört gün önce yapılması gerekecek. Çağrı yapıldıktan sonraki dört gün içinde işten çıkarılırsanız, yine de ücret almaya hakkınız var.

6. Ebeveyn izni
Ebeveyn izni için yapılan başvurularda da değişiklik yapıldı. Ebeveyn iznine başvuracak olan bir çalışan en az 2 ay önceden ve yazılı olarak başvuru yapmak zorunda. Bu başvuruda hak edilen izin saatlerinin nasıl kullanılmak istendi belirtilmeli. Ebeveyn izni işveren tarafından sadece şirket içindeki kritik faaliyetler tehlikeye giriyorsa reddedilebilir. Böyle bir işyerinde çalışanların izin başvurusunu en az 4 hafta önceden yapmaları gerekmekte.

Foto: Emmanuel Ikwuegbu - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın