Bu yılın ilk aylarında hala corona kurallarının etkisinde olmamıza rağmen, tütün ve tütün ürünleri, alkol ve akaryakıt üzerinden toplanan tüketim vergileri miktarında rekor kırıldı. Merkezi İstatistik Kurumu (CBS) verilerine göre yılın başından bu yana sözü edilen kalemler üzerinden toplanan vergi miktarı neredeyse 3 milyar euroyu buldu.

NU.nl sitesi tarafından, CBS’den elde edilen ön çalışma rakamlarına göre, bu yıl Ocak, Şubat ve Mart ayları için toplam tüketim vergisi geliri 2,9 milyar euroya yaklaştı. Bu miktar yılın ilk üç ayı için hiç bu kadar yüksek olmamıştı.

CBS verilerine göre tütün ve sigara ve puro gibi tütün ürünlerinden elde edilen vergi geliri 710 milyon euroyu buldu. Haberde bu miktarın toplam vergi gelirine önemli bir katkı sağladığına dikkat çekildi.

Diğer yandan alkol derecesi yüksek içkilerden toplanan vergi miktarı da 2010 yılındaki rakamlara yaklaştı. On iki yıl önce cin, votka gibi sert içkilerden 96 milyon euro vergi toplanmışken bu yıl toplanan vergi 90 milyon euroyu buldu. Bira gibi alkol seviyesi düşük içkilerden ise 96 milyon euro vergi geliri elde edildi.

Yılın ilk aylarında otomobil kullanımı azalsa da benzin, mazot ve lpg üzerinden devletin kasasına giren vergi miktarı toplamı 1,9 milyar euroyu buldu. 

Akaryakıt üzerinden elde edilen vergi gelirlerinin yılın ikinci yarısında biraz düşeceği tahmin edilmekte. Bunun en büyük nedeni ise artan akaryakıt fiyatlarına karşı hükümetin 1 april itibariyle akaryakıt vergilerine indirim uygulaması.

Foto: Engin Akyurt - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın