Tatil hazırlıkları yapılırken birçok vatandaşın beklediği tatil paraları da Mayıs ve Haziran aylarında banka hesaplarına yatmaya başlayacak. Bu haberimizde tatil paranızı nasıl hesaplayacağınızı ve elinize geçecek net tatil parası miktarını açıklıyoruz.

Tatil parası, diğer adıyla tatil ödeneği, genellikle brüt yıllık maaşınızın yüzde 8'i üzerinden hesaplanır. Sosyal ödenek alan kişilerin tatil parası ise ödeneğin yüzde 5’i üzerinden hesaplanır.

Hollanda'da tatil paraları genellikle Mayıs ve Haziran aylarında ödenir, ancak kesin zamanlama işverene veya çalışılan sektöre bağlı olarak değişebilir. Tatil parasının hesabınıza yatması gereken en son tarih 30 Haziran'dır. AOW ödeneği alan kişilerin tatil parası ise 23 Mayıs 2024'te ödenecek.

2024 tatil parasını hesaplama 
Tatil paranızı hesaplamak için, brüt yıllık maaşınızı yüzde 8 ile çarpmanız yeterlidir. Burada 1 Haziran 2023'ten 1 Haziran 2024'e kadar olan ortalama brüt maaşınız söz konusudur. Öncelikle brüt aylık maaşınızı 12 (bir yıldaki ay sayısı) ile çarpın. Daha sonra çıkan toplam miktarı 0,08 ile çarpın. 

Örneğin, bu hesaplama yöntemi ile brüt yıllık maaşınız 30.000 euroysa, tatil paranız 2.400 euro olur.
Başka bir örnek vermek gerekirse; diyelim ki, geçen 12 ay boyunca aylık brüt 2.000 euro kazandınız. O zaman her ay için 160 euro tatil parası biriktirmiş olunuyor. Bu sayede brüt tatil parası miktarı toplam 1.920 euro oluyor.

Ancak bu miktarların brüt olduğu ve buna vergi kesintisi yapılacağı unutulmamalı. Sonuçta net olarak cebinize girecek tatil parası, vergi oranları ve sosyal güvenlik katkıları gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.

Ödenek alanların cebine girecek tatil parası
Bir sosyal yardım alıyorsanız da tatil parası alma hakkınız vardır. Hesaplama yöntemi, sosyal yardım türüne göre değişir. Bir sosyal yardım ödeneğinden net tutarın yüzde 5'i tatil ödeneği için ayrılır. AOW ödeneğinde ise tatil parası sabit miktarlardadır. Tam olarak ne kadar tatil parası alabileceğinize Sosyal Sigortalar Kurumu web sitesinde bulunan Mijn SVB üzerinden görebilirsiniz.

Vergi kesintisi
Tatil parası üzerindeki vergi, bazen düzenli gelirinizden daha yüksek bir dilime girer çünkü 'özel gelir' olarak kabul edilir. Bu yıl toplam brüt geliriniz 75.518 eurodan düşükse, yüzde 36,97 vergi ödersiniz. Geliriniz daha yüksekse, 75.518 euroyu aşan miktar için yüzde 49,5 üzerinden vergi kesintisi yapılır.

Ayrıca, farklı gelir grupları için büyük farklar yaratabilen gelir vergisi indirimini de dikkate almanız gerekir. Bunun tam olarak nasıl olduğunu burada okuyabilirsiniz. Brüt geliri aylık 2000 veya 3500 euro civarında olan insanlar için bu indirim nispeten daha kötü sonuçlanırken, brüt aylık maaşı 1500 veya 3000 euro civarında olanlar için daha iyi sonuçlanır.

Hollanda Bütçe Bilgilendirme Enstitüsü Nibud, 2024'te brüt aylık maaşlar üzerinden vatandaşın cebine girecek net tatil paralarını hesapladı. İşte cebinize girecek tatil parası miktarı:
Aylık brüt 1500 euro: Net tatil parası 1350 euro
Aylık brüt 2000 euro: Net tatil parası 1100 euro
Aylık brüt 2500 euro: Net tatil parası 1400 euro
Aylık brüt 3000 euro: Net tatil parası 1650 euro
Aylık brüt 3500 euro: Net tatil parası 1650 euro
Aylık brüt 4000 euro: Net tatil parası 1900 euro
Aylık brüt 4500 euro: Net tatil parası 2150 euro

Partime, asgari ücret veya ortalamanın üzerinde maaş alan kişilerin alacağı tatil parası miktarı için bu haberimize bakabilirsiniz.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Hollandalı gurbetçinin karıştığı kazada ölü sayısı 3’e çıktı Hollandalı gurbetçinin karıştığı kazada ölü sayısı 3’e çıktı

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş