Faturalarını ödeyemeyerek borç batağına düşen ve bu durum sebebiyle defalarca yasal işlemlere, yeniden taksitlendirme veya haciz gibi sorunlarla karşılaşan kişilerin sayısı giderek artıyor. Borçlular için büyük öneme sahip olan borç yapılandırması sistemi değişiyor. Kabul edilen yasa tasarısı 2024 yılı ocak ayında yürürlüğe girse de Bakanlık, uygulamanın 1 Temmuz 2023 itibariyle resmi olarak kullanılmaya başlayacağını açıkladı. 

Temmuz itibariyle yürürlüğe giren yeni düzenleme ile şahsi borçlar için yetkili borç aracı kurumlarının (Schuldhulpverlening) uyguladığı Minnelijke Schuldsanering (Minnelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen  MSNP / Gerçek kişiler için sulh yoluyla yeniden borç yapılandırma) ve Wettelijke Schuldsanering (Wsnp- Yasal yolla borcun yeniden yapılandırılması) süreçleri 36 aydan 18 aya indirildi.

Hükümet; yasa tasarısının hazırlık aşamasında, borç aracı kurumlarının bağlı bulunduğu, Hollanda’nın tek ve en etkili branş organizasyonu NVVK’nın önerilerini dikkate aldı. Bu sayede hakim tarafından karar verilen yeniden borç yapılandırma (Wsnp) seçeneğinde olduğu gibi, alacaklı ile borçlu arasındaki görüşmeler sayesinde karar verilen MSNP sisteminde de yapılandırmanın 18 aya indirilmesine karar verildi.

Yasa uyarınca alacaklıların 18 aylık bir teklifi reddetmesi halinde yeniden borç yapılandırması Wsnp aracılığıyla, yani hakim kararıyla yine onaylatılabilecek.
 
NVVK üyelerinden De Schie şirketi yetkilisi Fehmi Uzun konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “NVVK’nın girişimiyle önemli bir gündem oluşturuldu. Bu sayede hükümet yasal prosedüre gerek kalmadan NVVK’nın alacaklı kurumların temsilcileri ile görüşerek, söz konusu MSNP sürecinin de kısaltılmasına olanak sağladı.” dedi. 

NVVK’nın Vergi Dairesi ve bankalar gibi en fazla borçlu olunan kurumlarla görüşmeler yaptığını belirten Uzun, bu sayede Yasal Koruma Bakanlığının da uygulamanın başlangıç tarihini 1 Temmuz 2023’e öne çektiğini kaydetti. 

Geçtiğimiz ay Meclise bir açıklama mektubu gönderen Yasal Koruma Bakanı Franc Weerwind, uygulamanın sadece yeni borç yapılandırmaları için geçerli olduğunu açıkladı. Buna göre; 1 temmuz 2023 tarihinden önce kararlaştırılan MSNP sözleşmelerindeki yapılandırma süreleri sadece borçlu ve alacaklı tarafın onay vermesi halinde kısaltılabilecek.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş