Hollanda’da ilk kez bir kurum, korona aşıları ile uzun süreli şikayetler arasında belirli bir patron olabileceği şüphesiyle, daha fazla araştırma yapılmasını istedi.

Yan Etkiler Araştırma Merkezi (Lareb) korona aşıları ile uzun süreli sağlık şikayetleri arasında bir bağlantı olup olmadığı konusunda daha fazla bilimsel araştırma yapılması çağrısında bulundu. Kurum ilk kez aşı ile şikayetler arasında belirgin bir patron olabileceğini belirtti.

Geçen yılın Ağustos ayına kadar merkeze, korona aşısından sonraki dört hafta içinde şikayetler yaşamaya başlayan ve rahatsızlıkları altı aydan uzun süre devam eden 2 bin 282 kişinin raporu ulaştı. Kuruma göre asıl sorun bu şikayetlerin aşılarla mı ilgili yoksa aşıdan kısa bir süre sonra başka bir nedenden dolayı mı ortaya çıktığını öğrenebilmek.

Lareb açıklamasında “Korona aşılarıyla olası bir bağlantı olduğuna dair yeterli kanıt bulunmamaktadır" şeklinde vurgulandı ancak, bu bağlantının belirlenebilmesi için daha fazla araştırma olması gerektiği kaydedildi. Kurum şikayet raporlarının sayısının toplam 12 milyonun üzerinde yapılan aşıyla kıyaslandığında az olduğunu belirtti.

Korona aşısından sonra bazı şikayetlerin ortaya çıktığı uzun zamandır biliniyordu, ancak Lareb şimdi ilk kez bunun ‘belirli bir patronu’ olabileceğini bildiriyor. Lareb tarafından bildirilen şikâyetler nefes darlığı ve yorgunluktan kas ve eklem ağrılarına ve göğüs ağrısına kadar uzanıyor. Bazı kişiler bir tür "beyin sisi", konsantrasyon sorunları ve hafıza kaybı yaşadıklarını bildiriyor. Bunlar aynı zamanda korona enfeksiyonlarının da bilinen etkileri.

İki binin üzerindeki rapordan 78’ini detaylı olarak inceleyen Lareb, bu raporlarda post-covid sendromu olarak da bilinen uzun süreli covid şikayetlerini anımsatan bir şikayet patronu olduğunun tespit edildiğini belirtti. 

İlaç gözlemcisi CBG ise aşılar ile uzun süreli korona şikayetlerini andıran sorunlar arasında bir bağlantı olduğuna dair "şu anda yeterli kanıt olmadığı” sonucunu paylaştı ve araştırma yapılması konusunda Lareb’e katıldı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.