Enerji alım fiyatları son aylarda sert düşüşler yaşarken, enerji şirketlerinin uyguladığı fiyatlar yükselmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta açıklama yapan Vattenfall şirketinden sonra bugün de Essent şirketi ocak ayında faturalara zam yapılacağını açıkladı. Şirkete göre bunun başlıca nedeni enerji satın alım dönemindeki fiyatların yüksek olması ve önümüzdeki yıl vergilerin tekrar yüzde 21’e çekilmesi.

Hollanda’da yaklaşık 2 milyon müşterisi bulunan Essent ocak ayında değişken tarifeli faturalara zam yapılacağını açıkladı. Yönetim Kurulu başkanı Resi Becker tarafından yapılan basın açıklamasında “Uluslararası gaz ve elektrik fiyatları artmaya devam ettiğinden, Essent tarifeyi yükseltmekten kaçınamaz.” ifadesine yer verildi. 

Şirket açıklamasında önümüzdeki aylarda kullanılacak gaz ve elektriğin aylar öncesinden satın alındığı bu nedenle günümüzde yaşanan fiyat düşüşünün şuanda faturalara yansıyamayacağına dikkat çekildi.

Yapılan açıklamaya göre elektrik ücreti yaklaşık 30 sent artarak kilovat saat başına 0,827 euroya, gaz ücretiyse metreküp başına yaklaşık 80 sent artışla 2.928 euroya yükselecek. Ancak şirketin yaptığı bir hesaplamaya göre, özellikle hükümet tarafından kararlaştırılan tavan fiyat uygulaması sayesinde birçok müşterinin faturasında düşme yaşanacak.

Müşterilerinin neredeyse yarısının hükümetin belirlediği tavan fiyat uygulamasındaki miktarın altında bir tüketime sahip olduğunu belirten Essent, eldeki verilere göre eğer hükümetin tavan fiyat uygulaması olmasa, hanelerin enerji faturalarının yaklaşık 175 euro artmış olacağını kaydetti.

Hükümet 2023 yılı için, ilk 2.900 kilovat saat (kWh) elektrik ve 1.200 metreküp gaz kullanımı için (vergiler de dahil) bir maksimum fiyat garantisi verdi. Önümüzdeki yıl ocak ayında başlayacak olan tavan fiyat uygulamasında, hanelerin enerji faturaları, belirlenen tüketim miktarına kadar olan kullanımlarda düşük tarifeden hesaplanacak. Bu sınırı geçenlerin faturaları ise piyasa değerinden hesaplanacak.

3 ay için geçerli olacak
Şuanda açıklanan 1 Ocak zammının çok uzun süre geçerli olmayacağı tahmin ediliyor. Essent, son aylarda uluslararası gaz piyasasındaki düşük alım fiyatlarının 2023 nisan ayından itibaren faturalara yansıyacağını tahmin ediyor.  Ancak daha fazla artışın da göz ardı edilemeyeceğini belirtiyor.

Nedenleri içinde vergideki artış da var
Essent ocak ayında uygulanacak zamların nedenleri arasında yüksek satın alım fiyatının yanı sıra hükümetin vergi tarifesinin de geldiğini belirtti. Açıklamaya göre enerjiye uygulanan vergiler önümüzdeki ocak ayında yüzde 9’dan yüzde 21’e çıkacak. Ayrıca enerji vergilerinden geri ödenen miktarlar da 790 eurodan 560 euroya düşecek.

©Sonhaber.eu

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.