Hollanda’nın hükümet merkezi olarak bilinen Den Haag şehrinde hem toplum içinde hem de siyasi arenada derin tartışmalara neden olan bir konuda nihai karar alındı. Den Haag Belediye Meclisi şehirdeki yüzme havuzlarında geçerli yönetmelik de değişiklik yaparak yüzme havuzlarında burkini giyilmesine onay verdi.

Müslüman bir annenin, burkini giydiği için yüzme havuzuna alınmayan kızı nedeniyle sosyal paylaşım platformunda yayınladığı bir paylaşım, yüzlerce kişi tarafından destek görünce belediye meclisinin gündemine geldi.

Algemeen Dagblad gazetesinde yer alan haberde Mahwish Ashraf adlı annenin paylaşımı sonrasında D+66 Meclis üyesi Yousef Assad’ın konuyu anne ile görüşüp meclis gündemine getirdiği belirtildi. Belediye Meclisi konuya yönelik yaptığı oturumda yüzme havuzlarına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına karar verdi.

Meclisin aldığı karara göre bundan böyle belediyeye ait yüzme havuzlarında, tesettür mayosu olarak da bilinen burkini giyen hiçbir kadın, genç kız veya çocuğun içeri girmesi engellenemeyecek.

Fitili ateşleyen Ashraf’ın paylaşımı oldu
Kendine ait web sitesi ve çeşitli sosyal medya platformlarında “yaşam tarzı, sağlıklı beslenme ve İslami eğitim” gibi konularda yazılar yazan iki kız çocuğu annesi Mahwish Ashraf, geçtiğimiz günlerde instagram hesabında bir paylaşım yayınladı. Ashraf’ın kızının uzun mayo giydiği için okulda yüzmeye kabul edilmediğine dair yaptığı bu paylaşım yüzlerce platform kullanıcısı tarafından paylaşılınca, D66 meclis üyesi Yousef Assad’ın da konuyu meclis gündemine getirmek için anne ile irtibata geçti.

D66 meclis üyesi Yousef Assad, anne ile yaptığı görüşme sonrasında yüzme havuzlarında genel bir yönetmelik değişikliği için meclise başvurdu. “Yüzmeyi öğrenmek tüm çocuklar için çok önemlidir” diyen vekil gazeteye yaptığı açıklamada “İyi niyetli bir kişinin böyle bir nedenle yüzme havuzuna erişiminin engellenmesi söz konusu olmamalıdır. Güvenlik ve hijyen ile ilgili kurallar önemli. Bunlar uygunsa, herkes yüzebilmeli.” yorumunu yaptı.

Her belediyede farklı yönetmelik geçerli
Yüzme havuzlarında kıyafet yönetmeliğine ilişkin ulusal bir mevzuat bulunmamakta. Her belediye kendi kuralını belirliyor hatta yüzme havuzları bile birbirinden farklı yönetmelikler uyguluyor. 

Yüzme havuzları sektör kuruluşu olan Spor ve Belediyeler Birliği (VSG) direktörü André de Jeu, gazeteye verdiği açıklamada "Kuralları belirlemek yerel yetkililere veya yüzme havuzlarının kendisine kalmış. Burkini tartışması yıllardır sürüyor, bu konuya karışmamayı tercih ediyoruz. Bununla birlikte, mayoların güvenliği ve hijyeni konusunda tavsiyelerde bulunuyoruz. Likradan yapılmış bir burkini bu gereksinimleri karşılıyor.” şeklinde ifade kullandı.

Konsey üyesi Yousef Assad, Den Haag’da bulunan yüzme havuzlarındaki personel arasında dahi mevcut yönergeler hakkında kafa karışıklığının yaşandığını, serbest yüzme saatlerinde içeri alınan Burkinalı genç kızların okul ile birlikte geldiğinde içeri alınmadığını kaydetti ve “Sadece bu nedenle bile netlik olması gerekiyor.” dedi.

Belediyeye sözcüsü yüzme havuzları yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile ilgili yaptığı açıklamada, daha önceki kurala göre uzun ve bol kesim mayo çeşitlerinin hareket özgürlüğünü engelleme ihtimali olduğundan güvenlik nedeniyle izin verilmediğini ancak artık bu modellerin değiştiğini dile getirdi. Sözcü “Likralı mayolarda günümüzde dar kesim seçeneği ile güvenlik düşüncesi artık bir sorun değil. Gerçekten yüzme kumaşından yapılmış ve dar kesim giysilere izin veriliyor” dedi.

Blogger Mahwish Ashraf, belediyenin aldığı karardan memnun olduğunu belirttiği sosyal medya paylaşımında “Bundan sonra Den Haag’daki çocuklar kol ve ayak bileğine kadar likralı mayolarla yüzebilecek. Çok güzel” şeklinde yorum yaptı.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.