Amsterdam belediyesi 2023’de verilecek ek enerji yardımı ödeneğinin bir kısmını, bu yıl Kasım ayından itibaren ödemeye başlayacak. Ödenek koşullarında da değişiklik yapıldı, artık kişinin birikimine bakılmayacak.

Hükümetin 2023 yılı için vatandaşların satın alma gücünü artırmak amacıyla planlanan enerji ödeneği uygulamasında belediyelere, kendi kurallarına göre dağıtma olanağı tanındı. Bu özelliği kullanan Amsterdam belediyesi, aslında 2023 yılında verilecek olan ödeneğin bir kısmını kasım ayında dağıtmaya karar verdi. 

Konuya ilişkin bir açıklama yapan yoksullukla mücadeleden sorumlu Belediye Encümeni  Marjolein Moorman “Birçok Amsterdamlı şimdi daha yüksek enerji faturaları ve maliyetlerle karşı karşıya. Bu nedenle, 2022 enerji ödeneğinin son kalan bölümü ile birlikte 2023 yılı ödeneğinin bir kısmını bir an önce onların hesabına geçmesini istiyoruz.” dedi.

Ödemeler Kasım ayında yapılacak
Belediye meclisinde verilen kararla kasım ayında hanelere; 2022 ek enerji yardımı ödeneğinin son kısmı olan 500 euro ve 2023 yılı ödeneğinden de 500 euro olmak üzere, toplamda 1000 euro ödeme yapılacak. Amsterdam’da ikamet eden ve sosyal minimum gelirin yüzde 120’sine kadar geliri olan düşük ve orta gelirli vatandaşlar bu ödenekten faydalanabiliyor. 

Hükümet tarafından bu yıl için hanelere 1300 euro ek enerji yardımı ödeneği verilmesine karar verilmişti. Amsterdam Belediyesi mart ayında 200 euro ve haziran ayında da 600 euro ödeme yaptı. 11 Kasım'dan itibaren yapılacak 500 euroluk ödeme ile birlikte hanelere bu yıl için toplam 1800 euro ödenmiş olacak.

Varlık testi uygulaması kaldırıldı
Amsterdam ayrıca, daha fazla düşük gelirli hanelerin enerji ödeneği için başvurabilmesinin önünü açmak için Kasım ayından itibaren “varlık testi” kuralının kaldırılacağını duyurdu. Buna göre örneğin bankada birikimi olduğu için başvuru yapamayan haneler de 2022'den kalan enerji ödeneğine başvuru yapmaya hak kazandı. Bu gruptaki hanelere bu yıl için 1000 euro ödeme yapılmıştı. 

2022 ve 2023 ek enerji yardımı ödeneğinden faydalanmak isteyen vatandaşlar, 7 kasımdan itibaren belediyeye ait amsterdam.nl/energietoeslag sitesi üzerinden başvuru yapabiliyor.

Utrecht ekim ayında ödemeye başladı
Amsterdam Belediyesi 2023 ek enerji yardımı ödeneğini şimdiden ödemeye başlayan tek belediye değil. Eylül ayı sonunda açıklama yapan Utrecht belediyesi de ekim ayından itibaren 2023 yardım paketinin bir kısmını ödemeye başlayacağını açıklamıştı. Utrecht belediyesi sosyal minimum gelir düzeyinin yüzde 150’sine kadar geliri olan vatandaşlara 1300 euroluk ek enerji yardım ödeneği verecek. 

© Sonhaber.eu
Fotoğraf: Gaurav Jain - Unsplash

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.