Hükümet 2023 Bütçesinde orta ve düşük gelirli vatandaşların artan enerji faturalarına destek olmak amacıyla, 1 ocak itibariyle aylık belli bir miktar yardım yapılacağını açıkladı. Utrecht belediyesi ise birçok kişi için bu tarihin çok geç olduğunu belirterek ekim ayından itibaren ek enerji yardımı ödeneklerinin verilmeye başlanacağını duyurdu.

RTV Utrecht’e bir açıklama yapan Utrecht Belediye encümeni Linda Voortman özelikle dar ve orta gelirli vatandaşlar ile öğrencilere 1 ekimden itibaren hükümetin vaat ettiği 1300 euroluk ek enerji yardımını vermeye başlayacaklarını dile getirdi. 

1 Ocak tarihinin birçok kişi için çok geç olacağını belirten Voortman, “Biz bu insanlara şimdi yardım etmek istiyoruz. Şu anda birçok kişi zaten belediyenin ve şehirdeki kuruluşların kapısını çalıyor.” dedi. 

Belediye encümeni ekim ayında başlayacak yardımlar için 7 milyon euroluk bir bütçe ayrıldığını, verilecek yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmesi için de kuruluşlar, imamlar ve öğretmenler gibi toplum içinde kilit rolünde olanlarla birlikte bir kampanya yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

1300 euroluk ek enerji ödeneği
Utrecht belediyesi sosyal minimum gelir düzeyinin yüzde 150’sine kadar geliri olan vatandaşlara 1300 euro ek enerji yardım ödeneği verecek. Belediye daha önceden bu sınırı yüzde 125’de tutuyordu. Bu yardımı almaya hakkı olan kişilerin belediyeye bizzat başvuru yapması gerekiyor. Kentte ikamet eden ve sosyal yardım alan kişilere ise otomatik olarak ödeme yapılacak. Belediye Ekim ayında başlayacak yardımlarla birlikte 8 bin haneye yardım etmeyi hedefliyor.

Voortman açıklamasında yapılan bir araştırmanın; sosyal ödenek standardının yaklaşık yüzde 140'ı kadar geliri olan hanelerin büyük bir bölümünün de halihazırda ciddi şekilde problemler yaşadığını gösterdiğini belirti ve bu kişilerin şimdiye kadar hiçbir şekilde yardım alamadıklarına vurgu yaptı. 

Öğrencilere ek destek
Ulusal olarak belirlenen gelir sınırına göre öğrenciler enerji yardımından faydalanamıyor ancak Utrecht belediyesi bu alanda da bir değişiklik yaptı. Linda Voortman öğrencilerin ekim ayı itibariyle özel ödenek (Bijzonder bijstand) kapsamında yardım başvurusunda bulunabileceğini açıkladı. Bunda bir tek koşul enerji aboneliklerinin öğrencinin adına olması gerekiyor.

Bireysel Gelir Ödeneği 
Utrecht’te ikamet eden ve en az 3 yıl sosyal ödenek alan kişilere otomatik olarak “Bireysel Gelir Ödeneği” (Individuele Inkomenstoeslag) verilecek. Bu ödenek 3 yıl veya daha uzun süre düşük gelirle yaşamak zorunda olanlara verilecek. Yaklaşık 400 hanenin bu ödenekten yararlanacağı tahmin ediliyor.

Sigorta priminde indirim
U-Polis olarak belirtilen sağlık sigortası poliçesine sahip tüm yetişkinlere bu yılın sonunda 30 euro indirim uygulanacak. Yaklaşık 10 bin kişinin bundan faydalanacağı belirtiliyor.

Giysi kartı
Son olarak yoksul ailelere çocuklarına sıcak tutacak giysiler alabilmeleri için “giysi kartı” verilecek. 150 euro değerindeki bu karttan 2 bin çocuğun faydalanacağı tahmin ediliyor.

Foto: Martin Woortman - Unsplash

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.