Hollanda’da her şey gibi marketten yapılan alışveriş fiyatları da geçen yıla göre oldukça yükseldi. GfK’nın araştırma sonuçları iki çocuklu bir ailenin market alışverişinde yaptığı harcamanın geçen yıla göre yüzde 18,5 arttığını gösteriyor.

Pazar araştırma bürosu GfK tarafından yapılan araştırmaya göre bu yıl bir aile, geçen yıla göre ortalama 1400 euro daha fazla harcama yapmak zorunda kalıyor. 

GfK her ay farklı marketlerdeki 55 ürün üzerinden fiyat araştırması yapıyor. Araştırılan ürünler içerisinde süt, ekmek, peynir, meyve ve çikolata gibi bir ailenin aylık yapacağı alışverişinde yer alan ürünler inceleniyor.

Buna göre bir market arabasına giren ürünler geçen yıl Eylül ayında 100 euroya mal olurken, bu yıl temmuz ayında aynı ürünler için 118,52 euro ödenmek zorunda kalındı. 

Şirket yetkilisi Norman Buysse, iki çocuklu dört kişilik bir ailenin yıllık ortalama 7 ila 8 bin arasında gıda masrafı yaptığını, bu rakamın geçen yıla göre yaklaşık 1500 euro daha fazla olduğunu kaydetti.

Hem direk hem de dolaylı etki
Ukrayna Rusya savaşının etkisiyle tahıl fiyatlarının artması marketteki gıda ürünlerinin fiyatlarını da artırdı. Buna bağlı olarak fiyatı en çok artan ürünler arasında makarna, ayçiçek yağı, ekmek ve süt ürünleri geldi.

Savaşın market fiyatları üzerinde hem direk hem de dolaylı olarak etkisinin görüldüğünü belirten Buysse, tahıl fiyatının artmasının direk olarak, bu ürünün içerik olarak kullanıldığı makarna ve ekmeğin fiyatını artırdığını söyledi. 

Buysse, et ve süt ürünlerinin fiyatının da dolaylı olarak arttığını çünkü hayvan yeminin tahıl fiyatlarına bağlı olarak zamlandığını dile getirdi. Buysse bunun yanı sıra enerji ve ulaşım maliyetlerinin de fiyat artışına neden olduğuna dikkat çekti.

Fiyat artışı devam edecek
Buysse fiyat artışının bir süre daha devam etmesini beklediklerini dile getirirken, “En azından sonbahara ve belki de kışa kadar. Çünkü Ukrayna'daki savaş, tahıl kıtlığı ve işgücü kıtlığı gibi fiyat artışlarını etkileyen faktörler bir süre daha yürürlükte kalacak.” şeklinde açıklama yaptı.

Alışkanlık devam ediyor
GfK artan etiket fiyatlarına rağmen alışveriş düzeninde çok fazla değişiklik olmadığını belirtiyor. Şirketin daha önce yaptığı açıklamaya paralel olarak marketlerin kendi ürünleri ve nispeten daha ucuz marketlerden alışveriş yapılmaya devam ediliyor.

Buysse alışveriş alışkanlığının değişmediğini, vatandaşların rutin olarak yaptığı alışverişe devam ettiğini belirtirken, “Birçok kişi fiyatları bir önceki yıla göre kıyaslamıyor. Referans olarak daha çok son yapılan alışveriş alınıyor. Ancak aradaki farkın büyük olacağı bir an gelecek. O zaman daha az veya farklı alışveriş yöntemi uygulanacaktır.” dedi.

Foto: Alexas Fotos - Pixabay

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın