Hollanda’da bir dolandırıcılık çetesinde milyonlarca benzersiz e-posta adresi içeren listeler bulundu. Şüphelilerin bu listeleri büyük ölçekli kimlik avı e-postaları göndermek için kullandıkları düşünülüyor.  Listelerde beş milyon Hollandalıya ait e-posta adresleri bulunuyor. Polis vatandaşların kendi bilgilerini kontrol edebileceği bir sayfa açtı.

Ocak ayı sonunda polis altı şüpheliyi oltalama (phishing) adı verilen bir dolandırıcılıktan tutukladı. İddiaya göre bu kişiler banka adını kullanarak 30 kurbandan 70.000 euro'dan fazla para çaldı. Polis, gerçekleşen tutuklamaların ardından, şüphelilerden birinin dizüstü bilgisayarında, 5 milyonu Hollanda'dan olmak üzere 7.3 milyon benzersiz e-posta adresi içeren birkaç liste bulunduğunu açıkladı.

Ticaret Odası ve DigiD adını kullanmışlar!
Polise göre bu altı kişi, Ticaret Odası veya DigiD'den gelen gerçek e-postalara çok benzeyen e-postalar gönderdi. Oltalama olarak da nitelendirilen bu yöntemde, kişiye bir e-posta gönderen dolandırıcılar ertesi günü telefonla arayarak “bir banka görevlisi” olduğunu belirtiyor ve hacklendiklerini söylüyor. Daha sonra mağdurdan bilgisayarı uzaktan kontrol etmek için bir program yüklemeleri isteniyor. Dolandırıcılar bu işlemi yapan mağdurun bütün parasını çevrim içi bankacılık yoluyla çalıyor.

Şüphelilerin tutuklanmış olmasının bu adres listelerinin ortadan kalktığı anlamına gelmediğini belirten polis, suçluların bu adresleri satmış olabileceğini ve diğer dolandırıcıların bu mail adreslerini hacklemek için e-posta göndermeye devam edebileceğini belirtiyor.

E-Postanızı listeden kontrol edin
Polis, vatandaşların kendi e-postalarını,  bulunan listede olup olmadığın kontrol edebileceği "Check je hack" adlı resmi bir sayfa açtı. Listede e-postası yer alan kişiler birkaç saniye içerisinde polisten gelen bir e-posta ile ne yapmaları konusunda bilgilendiriliyor.

Phishing nedir?
“Phishing” olarak adlandırılan kimlik avı, bir banka ya da devlet kurumu gibi resmi bir kurumdan geliyormuş gibi görünen bir e-posta aracılığıyla yapılıyor. Dolandırıcılar bu tür mailler göndererek kişileri çevrimiçi bir ortamda veri girmeye ikna etmeye çalışıyor. E-postalar ve sahte siteler bazen gerçeğinden çok zor ayırt edilebiliyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş