Yaklaşık 340'tan fazla belediye, hükümet adına düşük gelirliler için ek enerji ödemesi yapmaya devam etmeyi reddediyor. Hollanda Belediyeler Birliği (VNG), planın belediye personeline çok ağır bir yük getirdiğini belirtiyor.

Algemeen Dagblad gazetesinde yer alan haberde, hükümetin önümüzdeki yıl için de ek enerji ödeneğine devam etmeyi düşündüğü ancak belediyelerin bu plana karşı çıktığı belirtildi. Belediyeler uygulamanın personele ek iş yükü yarattığını ve ayrıca ek masraf getirdiğini öne sürüyor.

Hollanda Belediyeler Birliğine (VNG) göre ek enerji ödeneği uygulaması belediyeler üzerinde aşırı baskı oluşturuyor. Bu nedenle belediyelerin, 2022 ve 2023 yıllarında yaşanan enerji krizinden sonra 2024 yılında da bu planı üçüncü kez normal görevlerine ek olarak hayata geçirmeleri “gerçekçi” değil. 

VNG hafta içerisinde Sosyal İşler ve İstihdam Bakanlığı'na (SZW) gönderdiği bir mektupta belediyelerin 2024 yılında bu ödeme programında görev almak istemediğini belirtti.

VNG direktörü Leonard Geluk gazeteye yaptığı açıklamada, belediyelerin halihazırda kendi personel kapasitelerini aştığını ve dışarıdan personel kiralamak zorunda kaldıklarını belirtirken, “Enerji krizinden sonra belediyelerden bunu üçüncü kez yapmasını beklemek makul değil.” yorumunu yaptı.

Hükümetin, ödemeyi reddeden belediyeler konusunda nasıl bir adım atacağı henüz bilinmiyor ancak VNG bu konuda ısrarcı olacaklarını belirtiyor ve hükümet adına ek enerji ödeneği dağıtımını yapmayacaklarını belirtiyor.

Ek enerji ödeneği
Geçen yıl ciddi bir şekilde artış gösteren enerji maliyetlerine karşı hükümet, dar gelirli haneleri korumak maksadıyla ek enerji ödeneği uygulamasını devreye aldı. Uygulamada belirlenen yıllık ödenek miktarı belediyeler vasıtasıyla vatandaşlara ulaştırılıyor. 

Hükümet; geçen yıl yaklaşık 800.000 hanenin desteklendiği uygulama için 850 milyon euronun üzerinde bütçe ayırdı. Belediyeler vasıtası ile dağıtılan ek enerji ödeneğinde geçen yıl hane başına 800 euro ödendi. Bu yıl ise toplam 1300 euro ödenecek. 

2024 yılında ek enerji destek paketine devam edilip edilmeyeceğinin Eylül ayında yapılacak Bütçe Günü döneminde kesinleşeceği tahmin edilmekte. 

© Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.