Hollanda da çocuklu ailelerin masraflarına katkı sağlamak amacıyla verilen Çocuk Paraları (kinderbijslag) miktarları bu yıl ekstra artırıldı. Çocuk başına, üç aylık dönemler halinde ödenen çocuk paralarının ilk ödemesi nisan ayının ilk haftasında gerçekleşecek. Ancak bazı durumlarda ailelerin çifte çocuk parası almaya hakkı bulunmakta.

Bu yıl nisan ayında yapılacak zamlı Çocuk Parası ödeneğinde 0 ila 5 yaş arası çocukları olan ailelere 279,49 euro, 6 ila 11 yaş arası çocuğu olanlara 339,38 euro ve 12 ila 17 yaş arası çocuğu olan ailelere ise 399,27 euro ödenek verilecek.

Çifte Çocuk Parası
Bazı ailelerin çifte çocuk parası alma hakkı bulunmakta. Örneğin, çocuğu eğitim veya hastalık nedeniyle ailesinden uzakta yaşayan ailelere veya çocuğu yoğun bakıma ihtiyacı olan ailelere çifte çocuk parası verilmekte.

Çifte çocuk parası almak için hangi kurallar geçerli?
Çocuğu belirli bir kursa gittiği için evden uzakta yaşıyor ya da çocuğu hastalık veya engellilik nedeniyle bir bakım merkezinde yaşayan aileler, çocuğu için 3 aylık bir dönem içinde en az 1358 euro harcama yapıyorsa, çifte Çocuk Parası alabilmeye hak kazanıyor. 

Burada dikkat edilmesi gereken iki husus bulunuyor

  • Çocuğun eğitim veya bakım için bir ebeveynle birlikte oturmaması gerekiyor
  • Anne veya baba üç ayda toplam 46 gün veya daha fazla çocuğun yanında kalmıyor olmalı. Bu günler hesaplanırken üç aylık dönem içerisinde her iki ebeveynin yaptığı ziyaret toplanıyor. Yani bir ebeveyn 15 gün diğeri 20 gün çocuğunun yanında kalıyorsa bu toplamda 35 gün sayılıyor. 

Eğitim nedeniyle aileden uzak olan çocuklar
Çocuk Hollanda’da eğitim alıyorsa:

Çocuğu Hollanda’da farklı bir yerde eğitim alan aileler çifte Çocuk Parası alıp alamayacağını SVB’nin web sitesi üzerinden kontrol edebiliyor. Açılan sayfadaki sorular yanıtlandığında ödemenin yapılıp yapılmayacağı belirtiliyor.

Çocuk Hollanda dışında eğitim alıyorsa:
Çocuk Hollanda dışında eğitim alacaksa, çifte Çocuk Parası almak için şu iki kural geçerli oluyor: 

  • Alınacak eğitim Hollanda'daki bir eğitimle denkliğinin olması gerekiyor
  • Aile ile çocuğun bulunacağı yer arasında 25 kilometre veya daha fazla mesafe olması gerekir.

Hastalık veya engellilik nedeniyle aileden uzak olan çocuklar
Hastalık veya engellilik nedeniyle bir kurumda yaşayan çocuğu olan aileler, kurumun masrafları devlet tarafından karşılanıyorsa çifte Çocuk Parası alabiliyor. Bu durumda Uzun Süreli Bakım Yasası (Wet langdurige zorg  - Wlz), Gençlik Yasası (Jeugdwet) ve Sağlık Sigortası yardımları geçerli oluyor.

Uzun süreli hastaneye yatış
Çocuğu 6 aydan uzun süredir hastanede yatan veya hastaneye yatışında 6 aydan daha uzun süre hastanede tedavi görmesi gerektiği bilinen aileler çift Çocuk Parası alabiliyor.

Aile ile birlikte veya aileden uzak kalmak ne demek?
Eğitim veya bakım amaçlı olsun, eğer çocuk haftada 4 gece evden uzakta ise bu “uitwonend” yani aileden uzak yaşıyor anlamına geliyor. Çocuk Parası alabilmek için çocuğun bakımına üç aylık dönem içerisinde 512 euro masraf yapıyor olmanız gerekmekte.

IOT Başkanı Baran: Hollanda’da emekli olan göçmenlerin, yurtdışındaki mal varlığı araştırılmasın IOT Başkanı Baran: Hollanda’da emekli olan göçmenlerin, yurtdışındaki mal varlığı araştırılmasın

Bazı durumlarda çocuk “evden uzakta” olarak görülmüyor. Bu durumu netleştirmek için SVB web sitesindeki soruları cevaplayabilirsiniz.

Çocuk parası ile ilgili genel bilgilere ulaşmak, nasıl başvuru yapılacağını görmek için “Hollanda'da bu yıl Çocuk Parası ödeneği ne kadar olacak?” haberini okuyabilirsiniz.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.