Son zamanlarda artan market fiyatları ve hızla yükselen enerji faturaları birçok ailenin zor zamanlar geçirmesine neden oluyor. Sadece düşük gelirliler değil aynı zamanda orta gelirli vatandaşların da satın alma gücünde ciddi gerileme yaşanıyor. Ancak Rotterdam'da yaşayan 11 yaşındaki çocuk ve ailesinin yaşadığı dram, duyan herkesi derinden etkiliyor.89ı098ıııı

NRC gazetesinde haberleştirilen olay geçtiğimiz hafta pazartesi günü yaşandı. Rotterdam’da De Catamaran ilkokuluna giden 11 yaşındaki öğrenci ders esnasında fenalaştı.  

Hem sınıftaki öğretmen hem de okul yönetimi ilk önce çocuğun hastalandığını düşünse de olayın gerçek nedeni ortaya çıktığında ailenin ne kadar zor şartlarda yaşadığı gözler önüne serildi.

Okul Müdiresi Arina Rook gazeteye yaptığı açıklamada, fenalaşan çocuğun baş dönmesi ve baş ağrısı şikayetinin olduğunu bu nedenle hastalandığını düşündüklerini dile getirdi. Rook sınıf öğretmeninin çocuğun ailesini arayarak okula çağırdığını aktardı.

“Oğlum hasta değil, ama…”
Annenin okula geldikten sonra ebeveyn danışmanı ile görüşmek istediği belirtilen haberde, şu açıklamayı yaptığı aktarıldı: “Oğlum hasta değil. Üzgünüm ama paramız Cuma günü bitti. Bütün hafta sonu hiçbir şey yemedik.”

Okul müdürü olay karşısında öğretmenlerin şok olduğunu dile getirdi. Bu okulda düşük gelirli ailelerin çocuklarının olduğu biliniyor ancak müdüre göre yaşanan olay bir adım daha ileri giden bir vaka. 

Arina Rook bir öğretmenin gıda alışverişi yaparak aileye ulaştırdığını belirtti ve “Bu göze çarpmadan sunuldu, böylece kimse utanmasın.” dedi.

Okullar ve sosyal görevliler yardım etmeye çabalıyor
Korona pandemisinde okulların kapatıldığı dönemde Rotterdam'daki 4.200 ilkokul öğrencisinin evde bilgisayarı olmadığı ortaya çıkmıştı. Düşük gelirli ailelerin yaşadığı sıkıntılar sadece Rotterdam’da değil ülke genelinde kendini daha sık göstermeye başladı. 

NRC haberinde Rotterdam’ın dışında Zaandam Poelenburg ve Peldersveld mahallelerindeki aileler ve yaşadıklarına da yer verildi. Altmışlarda inşa edilmiş evlerin bulunduğu bu iki mahallede birçok düşük gelirli aile yaşıyor. Haberde Poelenburg mahallesinde ikamet eden ailelerin ortalama gelir düzeyinin ayda brüt 1.500 euro ve Peldersveld’de ise 1.750 euro olduğuna dikkat çekildi.

Okul yönetimlerinin ve düşük gelirli ailelerin yaşadığı bölgelerde çalışan sosyal görevlilerin açıklamalarına yer verilen haberde, bazı okulların öğrencilere haftada en az bir gün sıcak yemek verdiği, bazı sosyal görevlilerin ise bizzat ailelerle irtibata geçerek gerekli olan ocak, yatak gibi eşyaların temininde onlara yardım ettiği aktarıldı.

"Rutte ve Kaag duyuyor musunuz?"
PVV lideri Geert Wilders, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda annenin söylediklerini aktararak yaşanan vahim olaya dikkat çekti. Wilders Twitter mesajında “Hollanda'da açlıktan bayılan çocuklar. Rutte ve Kaag duyuyor musunuz? Ve hiçbir şey yapmayacak mısınız? Bu kriminal politikadır.” dedi.

Foto: Taylor Flowe - Unsplash

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.